Hlavní obsah

Za zmizení těhotné odsoudili v Chile 35 agentů tajné policie diktátora Pinocheta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Třicet pět agentů bývalé tajné policie CNI odsoudil chilský soud za únos, zadržování a zmizení těhotné ženy v roce 1976. Informovala o tom v noci na čtvrtek agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Chilský generál Augusto Pinochet

Článek

Reinalda Pereirová byla v době svého zmizení v 70. letech v pátém měsíci těhotenství. Devětadvacetiletá zdravotnice a členka chilské komunistické strany spolupracovala s oponenty Pinochetova režimu. Podle soudu byla odvlečena do kasáren, kde ji příslušníci tajné policie bili a mučili. Pereirová následně zmizela.

Chilský soud ve středu poslal za její zmizení na deset let za mříže dva hlavní obžalované Juana Hernána Moralese a Ricarda Víctora Lawrence. Další bývalé agenty a agentky CNI odsoudil na čtyři až sedm let ve vězení.

Tajná policie CNI sloužila jako nástroj režimu diktátora Augusta Pinocheta, který v Chile vládl v letech 1973 až 1990. Během těchto let bylo zavražděno několik tisíc lidí a mnoho dalších bylo mučeno či prohlášeno za nezvěstné.

Reklama

Výběr článků

Načítám