Hlavní obsah

Z podzemního skladu v Kalifornii uniklo 100 000 tun metanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Únik metanu a etanu, z podzemního skladu v Aliso Canyon u Los Angeles byl největší v historii USA, uvedla v pátek BBC s odvoláním na analýzu zveřejněnou v časopisu Science. Do atmosféry se během několika měsíců dostalo 100 000 tun metanu, než se 18. února podařilo prasklinu u vstupního ventilu opravit. Dopad na oteplování bude mnohem větší než v případě úniku ropy z vrtu BP v Mexickém zálivu v roce 2010.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Lidé se dívají na únikem plynu postižený Potter Ranch u Los Angeles.

Článek

„Co se týká úniku metanu, ten v Aliso Canyon byl zdaleka největší,“ uvedl autor zprávy z Kalifornské univerzity v Davisu Stephen Conley. Je mnohem větší než únik v Texasu z roku 2004. Každou hodinu unikalo v Kalifornii až 50 000 kilogramů plynu. Do 13. února ho uniklo 94 067 tun.

Únik byl poprvé zjištěn 23. října loňského roku na jedné ze 115 studní napojených na obří podzemní sklad vytvořený v místě vytěžených zásob ropy. Jihokalifornská plynárenská společnost SoCalGas, která jej vlastní, podnikla sedm neúspěšných pokusů prasklinu zacelit, než se jí to 18. února podařilo.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Demonstrace proti úniku metanu ze skladu Aliso Canyon

Poprvé opravě zabránil led, kvůli němuž se nedostala do trhliny směs chemikálií, která ji měla zacelit. V dalších případech se to nepodařilo, protože tlak unikajícího plynu byl větší než tlak injektované směsi. Firma se jej obávala zvýšit, aby se přitom prasklina nezvětšila.

V době, kdy byl únik největší, se zdvojnásobilo množství emisí metanu v celé oblasti Los Angeles. Množství uniklého metanu odpovídá množství emisí, které za rok vyprodukuje půl miliónu aut.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Únikem postižený Porter Ranch u Los Angeles

Kvůli úniku povedli experti 13 průzkumných monitorovacích letů, při nichž se odebíraly vzorky vzduchu. Další se odebíraly u země. Množství metanu v nich bylo tak vysoké, že se zpočátku domnívali, že jde o chybu.

Metan (CH4)

- absorpcí infračerveného záření se tento plyn bez barvy a zápachu řadí ke skleníkovým plynům

- v této souvislosti je asi 20 účinnější než oxid uhličitý, jeho koncentrace v atmosféře je však podstatně nižší (asi 175 krát)

- používá se především v energetice, slouží jako palivo (také CNG)

- asi 80 procent pochází ze živých organismů jako bioplyn

- vzniká také při těžbě a zpracování fosilních paliv

- krátkodobé vystavení vysoké koncentraci může vést k udušení

- ve směsi se vzduchem může být výbušný

Aliso Canyon je druhý největší podobný sklad v USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám