Hlavní obsah

Výbuch v Nashvillu mohl být sebevražedný atentát motivovaný konspirační teorií o síti 5G

Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Páteční exploze ve městě Nashville ve státu Tennessee byla zřejmě sebevražedným útokem. Vyšetřovatelé zkoumají, zda možný pachatel, který změnil obytné auto v bombu na kolech, neměl strach z technologie 5G. V noci na pondělí FBI oznámila, že DNA nalezená na místě činu odpovídá vzorkům DNA odebraným v domově podezřelého 63letého Anthonyho Quinna Warnera

Foto: Andrew Nelles/tennessean.com, Reuters

Z místa výbuchu stoupal dým

Článek

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) v sobotu prohledávali dům podezřelého ve městě Antioch, jež je předměstím Nashvillu.Než vyšetřovatelé vstoupili do domu, nechali ho prohlédnout pyrotechniky.

Podle fotografie na mapovém serveru Google Maps stálo před domem stejné obytné auto, které zachytilo několik bezpečnostních kamer nedaleko místa činu krátce před výbuchem. Vyšetřovatelé se domnívají, že šlo o vozidlo, které následně explodovalo, nevědí to však jistě, jelikož ho výbuch zcela zničil.

Strach ze sítě 5G?

Podle nashvillského televizního kanálu WSMV TV Warner pracoval jako IT specialista pro realitní firmu. Realitní makléř Steve Fridrich, který kontaktoval FBI, když slyšel ve zprávách Warnerovo jméno, sdělil kanálu WSMV TV, že se agenti FBI ptali, jestli neměl Warner obavy ze sítě 5G.

V Nashvillu vybouchl obytný vůz, nejméně tři zranění. Podle policie se jednalo o úmysl

Amerika

Televize uvedla s dovoláním na zdroj z vyšetřování, že jednou z linií je to, že Warner propadl konspirační teorii, že technologie 5G má být využita ke špehování Američanů.

Zvláštní agent FBI z kanceláře v Memphisu Douglas Korneski řekl podle listu The Guardian na sobotní tiskové konferenci, že je příliš brzo na to se zaměřovat jen na jednu teorii, když agenti dostali na 500 tipů: „Zabere nám to nějaký čas.“ Nevyloučil ale, že terčem skutečně mohla být budova telekomunikační firmy AT: „Zkoumáme každý možný motiv.“

Starosta Nashvillu John Cooper však v neděli řekl stanici CBS, že to vypadá tak, že konspirační teorie o síti 5G by mohla být relevantní: „Pro nás všechny tady to vypadá, že je nějaké spojení mezi budovou AT a místem pumového útoku.“

Výbuch zdemoloval obchodní centrum na Floridě

Zahraniční

Z auta znělo, že brzo exploduje

Policejní hlídky přijely do centra Nashvillu v pátek po poledni SEČ kvůli ohlášené střelbě a nalezli zaparkovaný obytný vůz, z něhož se ozývalo hlášení o tom, že auto brzy vybuchne. To se o pár minut později skutečně stalo. Tři lidé utrpěli zranění, exploze poničila přes 40 budov a blízkou telefonní a datovou ústřednu společnosti AT a vyřadila tak z provozu mobilní komunikaci v širokém okolí i za hranicemi státu Tennessee.

Policie došla pouze k závěru, že šlo o záměrnou explozi, jejímž cílem však nebylo usmrtit kolemjdoucí - centrum Nashvillu bylo v čase pandemie a vánočních svátků vylidněné a hlas z vozidla před výbuchem vyzýval, aby se od něj lidé vzdálili.

Reklama

Výběr článků

Načítám