Hlavní obsah

Všechny chilské zavalené horníky zachránili

San José
Aktualizováno

Naprostým úspěchem skončila akce na záchranu chilských horníků, kteří byli od 5. srpna uvězněni v kovodole u San José. Všech třiatřicet se jich podařilo dostat na povrch. Jako poslední byl vytažen předák Luis Urzúa, který měl lví podíl na tom, že muži přežili. V podzemí všichni strávili 69 až 70 dní. Záchrana probíhala bez problémů a rychleji, než se čekalo. Původně se uvádělo, že se muži na povrch budou dostávat po dvou hodinách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vytažení posledního chilského horníka a mohutné oslavyVideo: Reuters

 
Článek

Předák Luis Urzúa si vymohl, aby šel nahoru jako poslední. V dole zavedl pravidelný režim i příděly jídla a právě to přispělo, že horníci si udrželi vysokého ducha i v prvních 17 dnech, kdy neměli žádný kontakt se světem. Při návratu na zem zažertoval: "Sedmdesátidenní šichta je ale dlouhá šichta."

Po vytažení však ohromného ducha projevili i další. Mario Sepulveda, který pomáhal pod zemí natáčet videa a prováděl diváky podzemím, uvedl: "Narodil jsem se jako horník a zemřu jako horník."

Po záchraně horníků se na povrch dostalo ještě šest záchranářů, kteří byli spuštěni do dolu, aby pomohli s evakuací horníků.

Urychlení záchrany

Jako první se na povrch dostal v 5:11 SELČ Florencio Ávalos (31). Ve třičtvrtěhodinových intervalech vyzvedávali pak záchranáři na povrch další horníky bez časových prodlev. Cesta kapslí trvá přes čtvrt hodiny nahoru. Záchranné pouzdro Fenix 2, nazvané podle mytického ptáka, který povstal z popela, se pohybuje rychlostí zhruba tři kilometry za hodinu. V případě potřeby ovšem může zrychlit až na deset kilometrů za hodinu.

Záchranné pouzdro fungovalo bez problémů, jediným zdržením byla pětatřicetiminutová přestávka na údržbu kladkového kola, přes které vede lano k záchranné kleci.

Nejen příbuzní, ale celá země, která sledovala jejich osud, se raduje. Obtížné záchranné práce se podařilo uspíšit. Původně se čekalo, že se na povrch dostanou těsně před Vánocemi. Podařilo se však rychleji vyrazit šachtu, protože v druhé půlce byla hornina homogenní a stabilní. Navíc nebylo nutné ocelovými rourami vyložit celý tunel, ale jen jeho část, takže se s vyzvedáváním začalo čtyři dny poté, co šachta B dosáhla místa, kde měli horníci svůj úkryt.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Bolivijský horník Carlos Mamani na kontrole v nemocnici

Dobrá kondice

I zdravotní stav uvězněných je lepší, než se čekalo. Chilský ministr zdravotnictví Jaime Maňalich po lékařském vyšetření prvních osmi zachráněných řekl, že všichni jsou v dobré kondici a nepotřebují žádnou speciální léčbu. Jen jeden měl zápal plic.

Foto: David Mercada, Reuters

Bolivijský prezident Evo Morales u dolu se svých chilským protějškem Sebastianem Piňerou

Většina měla zubní infekci a někteří potíže s očima. Protože byli dva měsíce ve tmě, měli všichni nasazeni tmavé brýle, aby je chránily před ostrým sluncem..

Tři skupiny

Horníci byli rozděleni do tří skupin. Nejprve na povrch zamířili ti nejobratnější, Ávalos byl vybrán k výstupu jako první i z toho důvodu, že byl podle lékařů v nejlepším zdravotním stavu. Následovala skupina se zdravotními problémy a nakonec šli nahoru psychicky nejodolnější jedinci.

Foto: Hugo Infante, Reuters

Třináctý zachráněný Edison Peňa vystupuje ze záchranné kapsle

Zachráněné vítal nahoře u šachty chilský prezident Sebastián Piňera. U dolu se ale objevil i bolivijský prezident Evo Morales, protože čtvrtým zachráněným byl bolivijský horník Carlos Mamani.

Slaví celá země

V hlavním městě Santiago de Chile propukl po vytažení prvního horníka koncert automobilových klaksonů, lidé skandovali "válečný" pokřik normálně slýchaný na stadionech "Chi! Chi! Chi! Le! Le! Le!"

V městě Copiapó, které je dolu nejblíž, zrušil starosta vyučování ve školách, aby se děti mohly spolu s rodiči dívat na záchrannou operaci v televizi.

Foto: Christobal Saavedra , Reuters

Obyvatelé Santiaga de Chile se radují ze záchrany prvních horníků.

Projevy radosti a naděje, že celá akce skončí úspěšně, se ozývají z celého světa. Dnes se tak vyslovili mimo jiné papež Benedikt XVI. a španělský král Juan Carlos. Za úspěch akce se modlil také americký prezident Barack Obama. Chilskému prezidentovi gratuloval i britský premiér David Cameron.

Hrdinové

Horníci jsou už teď zahrnováni nabídkami na knižní a filmové zpracování svého příběhu. Chtějí napsat knihu společně, a tak neposkytují rozhovory. Dostávali však i nabídky na práci. Příbuzná jednoho ze zachráněných Víctora Zamory podle listu El Mercurio na otázku, zda se Víctor vrátí k horničině, řekla: "Jak je pitomý, je schopný to udělat."

Seznam zachráněných horníků
pořadíjménověk
1.Florencio Avalos31
2.Mario Sepulveda39
3.Juan Illanes52
4.Carlos Mamani24
5.Jimmy Sanchez19
6.Osman Araya30
7.Jose Ojeda45
8.Claudio Yanez34
9.Mario Gomez63
10.Alex Vega31
11.Jorge Galleguillos56
12.Edison Pena34
13.Carlos Barrios27
14.Victor Zamora33
15.Victor Segovia48
16.Daniel Herrera27
17.Omar Reygadas56
18.Esteban Rojas44
19.Pablo Rojas45
20.Dario Segovia48
21.Yonni Barrios50
22.Samuel Avalos43
23.Carlos Bugueno27
24.Jose Henriquez54
25Reana Avalos29
26Claudio Acuňa35
27Franklin Lobos53
28Richard Villaroel23
29Juan Aguilar49
30Raul Bustos40
31Pedro Cortez24
32Ariel Ticona29
33Luis Urzúa54

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám