Hlavní obsah

Vojenské instruktory na Ukrajinu posílá i Kanada

Ottawa

Kanada vyšle na Ukrajinu zhruba 200 vojenských instruktorů, kteří pomohou s výcvikem ukrajinských kolegů. V úterý to oznámil premiér Stephen Harper. Kanaďané se tak připojí k americkým a britským příslušníkům, o jejichž vyslání se rozhodlo dříve. Britové už na Ukrajině působí.

Foto: ČTK/AP

Ukrajinští vojáci

Článek

Kanaďané budou působit na západní Ukrajině, většinou na základně Javoriv u polské hranice, a to až do března příštího roku. „Tito příslušníci nebudou ani zdaleka v blízkosti oblasti konfliktu na východní Ukrajině,“ zdůraznil ministr obrany Jason Kenney.

Na místo určení vojáci dorazí postupně během nadcházejících měsíců.

Ukrajince budou kromě jiného učit zneškodňovat výbušniny. Školit budou také vojenské policisty, lékaře i letce. Kanadskou vládu přijde pomoc na 13 miliónů kanadských dolarů (zhruba 270 miliónů korun), uvedla agentura Reuters.

Kanada zastává tvrdý postoj vůči Rusku kvůli jeho zasahování do dění na Donbasu. Ottawa podpořila sankce vůči Moskvě a už loni v srpnu slíbila Ukrajině dodávky vojenské výstroje a dalšího materiálu, jakou jsou přilby, ochranné vesty a stany.

Reklama

Související články

Británie slibuje Ukrajině vojenské poradce

Velká Británie by mohla vyslat na Ukrajinu až 75 vojáků, kteří by sloužili jako poradci a pomáhali s výcvikem. V úterý to uvedl podle BBC britský premiér David...

Výběr článků

Načítám