Hlavní obsah

VIDEO: Raketoplán Endeavour se vrátil na Zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON (USA)

Raketoplán Endeavour se sedmičlennou posádkou se dnes vrátil ze šestnáctidenní mise na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na dráze Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral hladce přistál v 01:39 SEČ.

Článek

Na trupu raketoplánu se po přistání objevily plameny, jak bylo vidět na záběrech televize CNN. Kontrolní středisko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v texaském Houstonu ale podle CNN neznepokojily.

Na trupu raketoplánu se po přistání objevily plameny, jak bylo vidět na záběrech televize CNN. Kontrolní středisko amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v texaském Houstonu ale podle CNN neznepokojily.

Díky tmě byly výfukové plyny na řídících plochách raketoplánu obzvláště dobře vidět a postaraly se o mimořádnou podívanou, napsala agentura DPA. "Plameny jsou zcela normální. Za denního světla nejsou viditelné," citovala vyjádření mluvčí NASA.

:.Přistávající raketoplán Endeavourfoto: Reuters/Scott Audette

Přistání zpozdilo počasí

Raketoplán měl podle původního plánu dosednout na Zemi už pět minut po půlnoci SEČ, podle místního času ve středu zhruba půl hodiny před západem slunce. NASA ale jeho přistání odložil kvůli mrakům nad floridským Kennedyho vesmírným střediskem a dal posádce pokyn k dalšímu obletu na oběžné dráze.

:.Přistávající raketoplán Endeavourfoto: Reuters/Scott Audette

Raketoplán tak o hodinu a půl později uskutečnil ojedinělé noční přistání a stal se teprve 22. raketoplánem, který dosedl na přistávací dráhu za tmy.

:,Astronauté Takao Doi (vlevo), Dominic Gorie and Mike Foreman (vpravo) po přistání raketoplánu foto: Reuters/Stan Honda

"Bylo to dvoutýdenní dobrodružství," citovala agentura AP druhého pilota Gregoryho Johnsona. "Byl to požitek a čest být u toho a přestože jsme měli nádherné zážitky a určitý velký úspěch...jsme připraveni vrátit se domů."

:. Přistávající raketoplán Endeavourfoto: Reuters/Pierre Ducharme

ISS je díky nejnovějšímu dodanému vybavení ze 70 procent kompletní.

Jeden astronaut na ISS zůstal

Jeden z členů posádky Endeavouru, Garrett Reisman, zůstal na ISS, kde setrvá až do června. Vystřídal Francouze Léopolda Eyhartse, který byl na oběžné dráze od února a nyní se vrátil na Zemi.

:. Posádka raketoplánu Endeavour po přistání foto: Reuters/Stan Honda

Co stihli ve vesmíru

Ukončená mise Endeavouru trvala rekordních 16 dnů. Astronauti během 12 dnů strávených na ISS splnili všechny úkoly z náročného a dlouhého seznamu. Instalovali na stanici první části japonské laboratoře Kibo, zprovoznili kanadskou robotickou paži pojmenovanou Dextre a při pěti výstupech do volného kosmu také trénovali opravu tepelného štítu raketoplánu. Kvůli jeho narušení se v roce 2003 při návratu na Zemi rozpadl raketoplán Columbia a zahynulo sedm astronautů na jeho palubě.

Let Endeavouru byl letos druhým ze šesti plánovaných letů raketoplánu. V únoru dopravil raketoplán Atlantis na orbitální komplex evropskou vědeckou laboratoř Columbus, která umožní astronautům provádět více vědeckých experimentů. Koncem května má vzlétnou raketoplán Discovery, který dopraví na ISS další části laboratoře Kobe.

Reklama

Výběr článků

Načítám