Hlavní obsah

Většina Američanů chce vyšetřování Trumpa

– Wshington

Většina Američanů si přeje, aby úřady pokračovaly ve vyšetřování údajných provinění exprezidenta Donalda Trumpa, ukázal v neděli zveřejněný průzkum televize NBC News. Celkem 57 procent dotazovaných si myslí, že by vyšetřování mělo pokračovat, protože se exprezident musí zodpovídat ze svého jednání. Naopak 40 procent respondentů vyšetřování považuje za politicky motivované a neschvaluje ho.

Foto: Foto Reuters – Shannon Stapleton

Bývalý prezident Donald Trump na sjezdu Národní asociace držitelů střelných zbraní v Houstonu.

Článek

Názor respondentů se výrazně liší podle toho, ke které politické straně se hlásí. Voliči demokratů podporují vyšetřování v 92 procentech, u nestraníků je to 61 procent. Mezi příznivci republikánů, do jejichž řad patří i Trump, je podpora vyšetřování jen 21 procent.

Agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) minulý týden v Trumpově floridském sídle Mar-a-Lago zajistili dokumenty s různými stupni utajení. Zásah znamenal mimořádnou eskalaci mnohaměsíčního vyšetřování, které se zabývá osudem některých oficiálních záznamů po Trumpově odchodu z Bílého domu na začátku roku 2021.

U Trumpa se našly utajované dokumenty, je podezírán z porušení zákona o špionáži

Amerika

Generální prokuratura státu New York vyšetřuje i Trumpovu rodinnou firmu kvůli podezření z nekalých obchodních praktik.

Biden má stabilní podporu 42 procent Američanů

Průzkum také zjistil, že tři čtvrtiny Američanů nejsou spokojené s aktuálním směřováním své země. Rekordních 58 procent dotazovaných se domnívá, že USA už mají nejlepší roky za sebou. Prezident Joe Biden má podle stejného průzkumu stabilní podporu 42 procent respondentů. Od května se nezměnila.

Největší podpoře se Biden podle průzkumu těší u voličů Demokratické strany (79 procent), lidí černé barvy pleti (68 procent), obyvatel měst (50 procent) a žen (47 procent). Naopak pouze sedmiprocentní podporu má u republikánů, 21 procent u lidí z venkova a příliš jeho kroky neschvalují ani voliči do 34 let a Hispánci.

Srpnovému průzkumu NBC News předcházelo schválení rekordního balíku investic do ochrany klimatu a povzbudivá čísla úřadu práce o vytvoření více než půl milionu nových pracovních míst za poslední měsíc.

V listopadu se v USA konají volby do obou Kongresu, datum je prakticky uprostřed Bidenova čtyřletého prezidentského mandátu. Voliči si budou vybírat všech 435 zástupců ve Sněmovně reprezentantů a třetinu senátorů. Ve stejném termínu se konají mnohé státní a regionální volby. Hlasování po dvou letech od prezidentských voleb je zpravidla indikátorem nálad ve společnosti a může posílit, nebo naopak oslabit vládnoucí administrativu.

Reklama

Výběr článků

Načítám