Hlavní obsah

Velký kosmický úspěch. Crew Dragon s astronauty v pořádku přistál na moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Loď Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX v neděli v pořádku přistála do vod Mexického zálivu. Na její palubě se z dvouměsíčního pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vrátili astronauti Robert Behnken a Douglas Hurley. Úspěšný závěr cesty s přistáním znamená konec závislosti Američanů na ruských raketách a lodích Sojuz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Crew Dragon s astronauty v pořádku přistál na mořiVideo: Reuters

 
Článek

Přistání pilotované mise na moři je pro americkou kosmonautiku první po 45 letech. Zároveň to je poprvé, co tuto cestu zajistila soukromá společnost SpaceX.

Loď se snesla na hladinu s pomocí soustavy padáků.

Behnken a Hurley na Mezinárodní vesmírnou stanici dorazili 31. května. Poprvé po devíti letech od ukončení programu raketoplánů letěli američtí astronauti americkou lodí z území USA. Takovýto pilotovaný let byl navíc poprvé v režii soukromé společnosti, a ne vládní vesmírné agentury.

Na zpáteční cestu se astronauti vydali v neděli v 01:34 SELČ. Přistání bylo naplánováno u severozápadního břehu Floridy, nedaleko floridského města Panama City. Plány astronautům napřekazil ani hurikán Isaias, který nyní postupuje přes Bahamy k východnímu pobřeží Floridy.

Loď Crew Dragon po úspěšném přistání bude využívána nadále, příští rok na jaře poslouží pro další vesmírnou misi. Na palubě by měli být čtyři astronauti, včetně Behnkenovy manželky Megan McArthurové. Nejbližší pilotovaný let chystá společnost SpaceX na konec září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám