Hlavní obsah

Ve jménu šimpanze Tommyho se v USA přou o práva lidoopů

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorská skupina Nonhuman Rights Project zahájila tento týden u místního nejvyššího soudu řízení, jehož cílem je získat základní práva pro jednoho z lidoopů – pro šimpanze. Návrh byl předložen jménem 26letého samce Tommyho a dalších tří zvířat.

Článek

„Když nyní jdeme k soudu jménem prvních šimpanzích žalobců, budeme žádat soudce, aby poprvé uznali, že tyto kognitivně komplexní, autonomní bytosti mají základní právo na to, aby nebyly vězněny,“ zdůraznil podle deníku The New York Daily News šéf skupiny Steven Wise.

Upozornil, že je to první pokus zajistit základní práva i pro nelidi. „Není to tak dávno, co se lidé obecně shodovali, že lidští otroci nemohou být právní osoby, ale že jsou prostě majetkem vlastníků,“ dodal. Nyní chce Wise „zbavit otroctví“ i lidoopy.

Kromě Tommyho, který nyní bydlí na soukromém pozemku, jenž dříve sloužil k parkování návěsů, patří k „žalobcům“ i mladí samci Hercules a Leo, kteří patří New Iberia Research Center a jsou využíváni ke studiu pohybových schopností.

Čtvrtá jmenovaná je 26letá Kiko, která donedávna „působila“ v zábavním průmyslu a nyní žije u Niagarských vodopádů.

Nonhuman Rights Project se domáhá, aby všichni čtyři šimpanzi byli přemístěni na pozemek North American Primate Sanctuary Alliance, kde prý mohou žít v přirozenějším prostředí. Chce podat návrhy na osvobození dalších zvířat v zajetí včetně goril, orangutanů, bonobů, slonů a kytovců, tj. delfínů či velryb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám