Hlavní obsah

V USA zastavili hledání mimozemšťanů, nejsou peníze

Právo, CNN, mcm, CBS
San Francisco

Kalifornské radioteleskopy, které pátraly po známkách mimozemského života, zastavily v polovině dubna provoz kvůli nedostatku peněz. „(Kalifornská) státní rozpočtová krize a omezení federálních dolarů zadusily financování projektu,“ řekla ředitelka SETI pro zvláštní projekty Karen Randallová.

Článek

SETI je ústav, který se zabývá pátráním po mimozemském životě. Spolu s Kalifornskou univerzitou v Berkeley k tomu už několik let využíval síť radarových teleskopů umístěných asi 500 kilometrů na sever od San Franciska.

Šéf celého SETI Tom Pierson oznámil koncem minulého týdne donátorům, že projekt byl zmražen. „Od tohoto týdne není zařízení dostupné pro normální pozorování a v bezpečném stavu jej udržuje výrazně omezený personál,“ napsal.

Randallová doufá, že provoz bude obnoven nejpozději v roce 2013, kdy by se měly objevit peníze na dalších pět let. Mezitím hledá SETI nové dárce. Bez nich bude nejméně dva roky odkázán jen na analýzu dat, která shromáždily jiné radioteleskopy, jež se pátráním po mimozemšťanech nezabývají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám