Hlavní obsah

V USA schválili nový lék na Alzheimerovu chorobu

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) schválil přípravek Aducanumab od firmy Biogen jako lék na lehké a střední stavy Alzheimerovy choroby. Kolem klinických zkoušek však panovaly kontroverze, protože výsledky testů nebyly jednoznačné, uvedly agentura Reuters a list The Financial Times. Lék se bude distribuovat pod obchodním názvem Aduhelm.

Foto: Profimedia.cz

Výzkum mozku zasaženého Alzheimerovou chorobou

Článek

Aducanumab odstraňuje usazeniny proteinu amyloidu beta v mozku, které se považují za příčinu Alzheimerovy choroby, při níž lidé ztrácejí paměť a schopnost se o sebe postarat. Fibrily, vytvářené amyloidem beta, jsou toxické pro nervové buňky a nedají se enzymaticky odbourat.

„Ačkoli jsou data o Aduhelmu komplikovaná, vzhledem ke klinickému přínosu FDA rozhodl, že je tu značný důkaz, že Aduhelm snižuje množství usazených fibril amyloidu beta v mozku a u této redukce je rozumné předpokládat významný prospěch pro pacienty,“ uvedl FDA. Firma uvádí na základě testů, že lék snižuje množství neurofibrilárních klubek s amyloidem beta.

Odborníci z Univerzity Karlovy popsali proces, který může vést k Alzheimerově chorobě

Věda a školy

Lék od Biogenu uvítali pacienti a jejich zástupci i někteří neurologové, s tím, že jde o lék, který pomáhá. Část lékařů ale uvedla, že výsledky klinických testů jsou nekonzistentní a je potřeba více důkazů. FDA proto požaduje po Biogenu provedení dalších klinických zkoušek po schválení, aby se prokázal přínos preparátu. „Pokud nebude lék fungovat, jak se očekávalo, můžeme podniknout kroky k jeho stažení z trhu,“ dodal FDA.

Aducanumab byl testován u pacientů v rané fázi nemoci, u nichž se prokázalo ukládání amyloidu beta v mozku. U některých pacientů se objevily nebezpečné otoky mozku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám