Hlavní obsah

V USA je voda v kohoutcích často kontaminovaná jedovatými chemikáliemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Znečištění pitné vody perzistentními organickými látkami ze skupiny perfluoroalkylů (PFAS) vytvořenými člověkem je v USA mnohem horší, než se dříve odhadovalo. Nejvyšší hodnoty znečištění jsou v Miami, Filadelfii a New Orleansu, plyne ze zprávy Pracovní skupiny pro životní prostředí, která na ni dohlíží.

Více než 110 milionům Američanů teče z kohoutků kontaminovaná pitná vodaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle zprávy, o níž informuje agentura Reuters, mohou být předchozí odhady, že s PFAS přichází do styku 110 milionů Američanů, příliš nízké.

Vzorky kohoutkové vody byly odebrány na 44 místech. Jen u jediného pocházejícího z Meridianu v Mississippi, kde se voda čerpá z hlukových studní, nebyly stopy PFAS nalezeny.

Uvrhli jsme Zemi do stavu klimatické nouze, varují vědci

Amerika

Perfluoroalkyly jsou spojovány s řadou zdravotních problémů včetně rakoviny, poškození jater a nízkou váhou novorozenců.

Tyto látky se objevují mimo jiné v teflonu a v impregnačních a ochranných látkách, jako je Scotchgard firmy 3M, i v hasicích pěnách. 3M už přestala tyto látky vyrábět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám