Hlavní obsah

V NSA se mluví o amnestii pro Snowdena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Někteří vedoucí činitelé americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) zvažují podle BBC amnestii pro uprchlého amerického zpravodajského analytika Edwarda Snowdena, který prozradil detaily o americkém programu sledování elektronické komunikace. Ředitel NSA Keith Alexander je ale proti takovému kroku.

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Článek

Jeden z šéfů NSA Richard Ledgett, jehož stíhají za škody způsobené Snowdenem, hovořil v americké televizi CBS o možné amnestii pro známého odpadlíka: „Můj osobní pohled je – ano, mělo by se o ní mluvit. Potřeboval bych ale záruku, že zbylá (uniklá) data budou zabezpečena, a mé požadavky na tyto záruky by byly velmi vysoké, více než jen jeho souhlas.“

Ledgett už dříve dal najevo obavy ze zveřejnění dalších tajných dokumentů, ke kterým se Snowden mohl dostat. Může jich být až 1,7 miliónu. Šéfredaktor listu Guardian Alan Rusbridger, který nechal materiál zveřejnit, uvedl, že postupoval velmi opatrně a zveřejněno bylo pouhé procento z toho, co Snowden získal.

Ředitel NSA Keith Alexander ale amnestii odmítá: „To je podobné situaci, kdy útočník drží padesát lidí jako rukojmí, zabije je jich deset a pak říká – když my dáte plnou amnestii, nechám zbylých čtyřicet jít. Co byste dělali?“

Snowden i Ledgett mohou dostat až desetiletý trest. Snowden ovšem získal azyl v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám