Hlavní obsah

V Kostarice objevili tři nové druhy mloka

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V Kostarice, zemi pyšnící se jednou z největších biodiverzit na světě, objevili tři nové druhy mloka. Druhy mezi pěti tisíci rostlinami a živočichy zaznamenaly tři expedice britských vědců do odlehlých lesních končin národního parku La Amistad.

Článek

„Nález tolika nových druhů v jedné oblasti je vzrušující. Stále se toho musíme hodně učit o rozličnosti života druhů v tomto regionu. Na tento rok jsme naplánovali další čtyři expedice,“ řekl šéf projektu vědců z londýnského přírodovědného muzea Alex Monro.

Dva z nově objevených mloků jsou noční tvorové z rodu Bolitoglossa, zatímco ten třetí sotva dorůstá velikosti nehtu lidského palce a patří k rodu Nototriton. Objevy navýšily počet druhů mloka, kteří se v Kostarice vyskytují, na 43. Ve světě jich celkem žije na tři stovky.

Nové druhy pojmenují a prozkoumají kostaričtí vědci.

Objevy do té doby neznámých živočišných i rostlinných druhů loni na podzim ohlásili i vědci podnikající expedice ve Vietnamu.

Národní park La Amistad
Park chráněný Unescem má jen několik cest a zrádný terén a zůstává proto z velké části neprozkoumán. Vědci ho považují za domov dvou třetin kostarických druhů, mezi nimi stovek ptáků, savců, plazů, obojživelníků a tisíců rostlin.

Mlok

Mloci žijí ve vodě nebo vlhkých prostředích. Během dne se většinou skrývají a v noci živí, a to převážně hmyzem a červy. V zimě obvykle hibernují.Ve světě je známo na 300 druhů, většinou na severní polokouli. V nedávných letech bylo učiněno několik objevů neznámých druhů. Pět jich objevili v roce 1998 na východě středního Mexika.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám