Hlavní obsah

V Kanadě se utrhla obrovská ledová kra s dvaceti turisty a odnáší je na volné moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záchranné vrtulníky vzlétly ve středu ráno v Kanadě, aby zachránily dvacet turistů, kteří byli v Arktidě v provincii Nunavut a s nimiž se utrhl led. Kra je odnáší na volné moře. Podle kanadského letectva je velká šance, že se je podaří zachránit, napsala CNN.

Foto: ČTK

Odlamující se led v Nunavutu

Článek

Šance na záchranu je vysoká, protože skupina informovala úřady o problémech hned, jak viděla, že se pobřežní led odlamuje, řekl mluvčí letectva Stephen Neta. Podle něj ale budou helikoptéry potřebovat několik hodin, než se k nim dostanou.

Turisté tábořili na pobřežním ledu, když se kus o velikosti deseti kilometrů čtverečních utrhl. Neta dodal: „Led se v tuto roční dobu odlamuje často.“

Podle něj je už kra vzdálená asi tři kilometry od pobřeží.

Nad krou krouží letoun, který turistům shodil několik balíčků pro přežití, jež obsahují satelitní telefony, potravinové dávky a tři gumové čluny. To by mělo stačit, pokud by se záchrana z vrtulníků nepovedla a turisté se museli přepravit na břeh po vodě.

Podchlazení zatím nikomu nehrozí, turisté jsou teple oblečeni a v tuto dobu navíc přes den vystupují teploty nad nulu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám