Hlavní obsah

V Kanadě budou tisknout odstrašující popisky na jednotlivé cigarety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanada se stane první zemí na světě, kde se budou tisknout varovné nápisy před zdravotními riziky přímo na jednotlivé cigarety. Příslušné nařízení z dílny ministerstva zdravotnictví začalo platit v úterý a nápisy se na cigaretách začnou objevovat příští rok. Informuje o tom britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Varování budou v angličtině a francouzštině a budou zahrnovat věty jako „Jed v každém potáhnutí“ nebo „Cigarety způsobují rakovinu“, další budou varovat před poškozením orgánů, riziky pro děti nebo neplodností.

Nápisy budou umístěny u filtru, na větších cigaretách se začnou objevovat od dubna příštího roku, na běžných od dubna 2025.

Kanadské ministerstvo zdravotnictví opatření oznámilo na Světový den bez tabáku letos 31. května. V zemi je kolem 10 procent kuřáků a tabák ročně zapříčiní smrt asi 48 tisíc Kanaďanů.

„Přijímáme opatření a jako první země na světě označujeme jednotlivé cigarety zdravotními varováními,“ uvedla Carolyn Bennettová, která byla v době prvního oznámení pravidel ministryní pro duševní zdraví a závislosti a která minulý týden rezignovala na svůj post v souvislosti z odchodem z federální politiky.

Celkem vládu kouření na zdravotních výdajích stojí ročně šest miliard kanadských dolarů (asi 99 miliard korun), napsal list The Guardian. Připomněl, že v roce 1965 kouřila zhruba polovina kanadské populace.

Annie Papageorgiouová, výkonná ředitelka Quebecké rady pro tabák a zdraví, se navíc nechala slyšet, že by uvítala i regulaci vapingu a zvýšení daně z tabákových výrobků.

„V Quebecu máme stále příliš mnoho kuřáků, příliš mnoho lidí, kteří umírají na následky užívání tabáku. Rádi přijmeme cokoli, co může ochránit příležitostné kuřáky, nové kuřáky a mládež,“ uvedla.

V roce 2001 byla Kanada první zemí, která po výrobcích požadovala, aby na krabičky s tabákovými výrobky přidávali odstrašující obrázky. Později v témže desetiletí kanadská vláda zakázala kouření ve vnitřních prostorách.

Alternativy cigaret u dětí? Výrazně je zdražíme a omezíme reklamy, slibuje ministerstvo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám