Hlavní obsah

V Brazílii zabavili 30 tun žraločích ploutví. Zemřít muselo kolem 10 tisíc zvířat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilským úřadům se podařilo zajistit rekordní zásilku nelegálně získaných žraločích ploutví, které byly určeny na vývoz do Asie. Jde o zatím největší zabavený objem žraločích ploutví v historii.

V Brazílii zadrželi největší ilegální zásilku žraločích ploutví na světěVideo: Reuters

 
Článek

Zejména v Číně, v Hongkongu a některých oblastech jihovýchodní Asie jde o oblíbenou surovinu k přípravě polévky, ale i dalších pokrmů.

S celkovou hmotností 28,7 tuny je to zatím největší objem žraločích ploutví na světě, jaký se dosud úřadům a ochráncům přírody podařilo zajistit. Podle brazilské agentury pro ochranu přírody Ibama kvůli tomuto množství zemřelo kolem deseti tisíc žraloků. Jejich lov je přitom v Brazílii zakázaný.

V Brazílii vyhnali ilegální těžaře, kteří v Amazonii devastovali prales i domorodce

Zahraniční

Zásilku tvořily ploutve žraloka modrého a žraloka mako, který se minulý měsíc dokonce dostal na brazilský národní seznam ohrožených druhů. Operace, při níž byly žraločí ploutve zajištěny, se zaměřily na dvě exportní společnosti, ale podle organizace Ibama probíhá vyšetřování ještě několika dalších firem.

Ochrana přírody se podle agentury Reuters v Brazílii stala veřejným zájmem až v poslední době za vlády prezidenta Luize Inácia Luly da Silvy, zatímco jeho předchůdce Jair Bolsonaro se toto téma snažil upozadit a také se pokoušel oslabit vliv různých ekologických organizací.

Hongkongští celníci objevili 26 tun žraločích ploutví

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám