Hlavní obsah

V Baltimoru se zřítil most po nárazu lodi, ve vodě jsou lidi i auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V americkém státě Maryland ve městě Baltimore se do řeky Patapsco zřítil silniční most Francise Scotta Keye poté, co do něj narazila nákladní loď. Informuje o tom list televizní stanice Fox Baltimore. Podrobnosti o obětech nejsou. Záchranné složky pátrají po až dvaceti lidech, kteří se pravděpodobně nacházejí ve vodě, další dva se podařilo z vody vytáhnout.

V Baltimoru se zřítil most po nárazu lodiVideo: R A W S A L E R T S

 
Článek

Americká televize uvedla, že všechny jízdní pruhy mostu jsou v současné době uzavřeny. Doprava byla místními úřady odkloněna přes přilehlý přístavní tunel, alternativně mohou lidé využít silnice přes centrum města.

Podle rozhlasové stanice WTOP-FM došlo k incidentu kolem půl druhé ráno (6:30 SEČ). Loď po nárazu začala hořet a poté se potopila. Zřícení mostu navíc mělo způsobit pád několika vozidel do řeky Patapsco.

Záchranáři uvedli, že by se ve vodě mohlo nacházet až dvacet lidí. Další dva se jim podařilo z vody vytáhnout. Jednomu z nich se nemělo nic stát, další byl převezen do nemocnice ve vážném stavu, píše agentura Reuters.

„Nyní se soustředíme na snahu zachránit a vyprostit tyto lidi,“ řekl šéf komunikace baltimorského hasičského sboru Kevin Cartwright podle listu The Guardian.

Podle něj je zatím příliš brzy na to, aby se vědělo, kolik lidí nehoda zasáhla, ale označil zřícení mostu za „rozvíjející se událost s hromadným neštěstím“.

Na mostě se v době nárazu nacházelo několik vozidel, včetně jednoho o velikosti tahače s návěsem. Podle vedoucího baltimorských hasičů Jamese Wallace je pod vodou nespecifikovaný počet vozidel.

„Náš sonar zjistil přítomnost vozidel ponořených ve vodě,“ uvedl Wallace na tiskové konferenci. „Zatím nemáme informace o počtu,“ dodal podle americké stanice CNN.

Podle Cartwrighta na mostě „visí nějaký náklad“, což vytváří nebezpečné a nestabilní podmínky, kvůli nimž záchranáři pracují opatrně. „Jedná se o hrozivý stav nouze,“ řekl.

Ke zřícení mostu se vyjádřil starosta Baltimoru Brandon M. Scott, podle něhož jsou záchranářské akce v plném proudu.

„O incidentu mostu jsem byl informován. Jsem v kontaktu se šéfem baltimorských hasičů. (…) Na místě zasahují záchranáři,“ uvedl Scott na síti X.

Most Francise Scotta Keye je zhruba 2,6 kilometru dlouhý a táhne se přes řeku Patapsco. Slouží jako přechod přes baltimorský záliv a zároveň jako hlavní spojnice mezistátní dálnice Interstate-695. V provozu je od roku 1958.

Foto: OSINTdefender/X/Screenshot

Most ve chvíli zřícení

V Kalifornii spadl vrtulník, šest mrtvých včetně šéfa nigerijské banky

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám