Hlavní obsah

USA si ve stínu Irmy připomínají 11. září. Hlavní podezřelý na Guantánamu stále čeká na soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy si ve stínu událostí spojených s ničivým hurikánem Irma na Floridě v pondělí připomínají 16 let od teroristických útoků v New Yorku a Washingtonu. 11. září 2001 při nich zemřely téměř 3000 lidí. List The Guardian při té příležitosti upozornil, že hlavní podezřelý, Kuvajťan pákistánského původu Chálid Šajch Muhammad, stále čeká na soud ve věznici Guantánamo na Kubě.

Foto: Profimedia.cz

Pracovní skupina v troskách mrakodrapů Světového obchodního centra v New Yorku po teroristickém útoku

Článek

Muhammada čeká příští měsíc další přípravné slyšení, v pořadí pětadvacáté. Vojenští prokurátoři odhadují, že by do ledna mohla být vybrána soudní porota. Mluví ovšem o lednu 2019. I to ale experti pokládají za optimistický odhad a pochybují, zda muž považovaný za strůjce útoků bude vůbec kdy souzen.

Třiapadesátiletého Muhammada zadrželi Američané v Pákistánu už v roce 2003.

Může zemřít dřív, než padne verdikt

„Je možné, že můj klient ve vězení zemře, než bude proces u konce,“ řekl novinám jeho obhájce David Nevin. Vysvětlil, že soud může začít až za čtyři roky a trvat zhruba rok. S dalšími odvoláními až k nejvyššímu soudu by tak mohl být případ završen až za 18 až 34 let po útocích.

Proces kromě jiného brzdí množství utajovaných skutečností, o jejichž zveřejnění americké úřady nestojí, upozornil list.

Také publicista Terry McDermott, který o Muhammadovi napsal knihu, se domnívá, že by se nemusel konce svého procesu dožít. „Už teď vypadá drobný stařec, jako by mu bylo 83 let. Pořád má tmavé obočí a vousy si barví, ale jeho vlasy jsou úplně bílé,“ řekl.

Foto: Profimedia.cz

Chálid Šajch Muhammad na snímku po svém dopadení v roce 2003 a na ilustraci ze soudu z roku 2012

Žalobci chtějí trest smrti

Muhammad měl být původně souzen před civilním soudem, dokud vláda v roce 2009 nerozhodla, že by to bylo riskantní, a případ předala vojenskému soudu. Některé osobnosti se domnívají, že by případ mohl být vrácen k civilnímu soudu, jako například ředitelka právní školy Střediska pro národní bezpečnost při Fordhamově univerzitě Karen Greenbergová.

Vojenští žalobci žádají pro Muhammada trest smrti a obhajoba tvrdě vzdoruje. Obhájci požadují výměnu soudce i žalobců a obviňují je ze zametání stop po mučení Muhammada na Guantánamu, tudíž z ničení klíčových důkazů.

Muhammad se podle 26stránkového přepisu zveřejněného Pentagonem v roce 2007 vyšetřovatelům přiznal, že v roce 2002 v Pákistánu připravil o hlavu amerického novináře Daniela Pearla, i k desítkám teroristických útoků včetně útoků v USA z 11. září 2001.

Poslední přípravné slyšení se konalo v srpnu, to další je plánováno na říjen.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám