Hlavní obsah

USA poprvé vrátí do Iráku celé brigády rezervistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americké ministerstvo obrany chce vyslat do Iráku v rámci výměny 12 000 rezervistů. Oznámila to televize NBC. Je to první případ, kdy se do Iráku budou muset podruhé vrátit celé bojové brigády Národní gardy. První by měly odjet do Iráku v prosinci.

Článek

Nejde přitom o posily, jež čítají 30 000 vojáků a jejichž úkolem je zajistit bezpečnost Bagdádu.

V Iráku nebo Afghánistánu už bylo nasazeno 270 000 z 347 000 vojáků Národní gardy. Do Iráku se už někteří z nich podruhé vrátili, nikdy to ale nebyly celé brigády. Brigáda čítá 3 500 vojáků.

Jeden služební termín gardistů trvá 18 měsíců, v nichž je započítán půlroční výcvik.

Jiná pro pravidla pro současné přechodné období

Americký ministr obrany Robert Gates ve čtvrtek řekl, že Pentagon chce gardistům poskytnout za každý rok služby pětiletý odpočinek před dalším nasazením.

To se prý ale netýká přechodných období, v nichž se vzhledem k bojovým úkolům v Iráku a Afghánistánu ministerstvo nemůže touto zásadou řídit. Toto mimořádné období je podle Gatese právě nyní a může trvat rok nebo dva.

Reklama

Související témata:

Související články

Senát schválil odchod USA z Iráku do roka

Americký Senát ve čtvrtek poměrem 51 ku 47 hlasům definitivně přijal návrh zákona o finančních nákladech na válku v Iráku, který stanoví 31. březen 2008 jako...

Výběr článků

Načítám