Hlavní obsah

USA nebudou vydávat zelené karty a některá víza až do konce roku

Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa prodlouží až do konce letošního roku zákaz udělování povolení k trvalému pobytu, takzvaných zelených karet, vydávaných mimo území USA. K tomu navíc zmrazí vydávání řady krátkodobých pracovních víz, která využívají například technologické společnosti a nadnárodní korporace. Světovým tiskovým agenturám to řekl nejmenovaný vysoce postavený vládní činitel.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Cílem opatření je podle administrativy uvolnit pracovní pozice pro Američany v místní ekonomice, jež byla silně zasažena pandemií covidu-19. Vláda odhaduje, že by krok mohl přinést až 525.000 pracovních míst.

Zákaz se nově týká víz H-1B, jež hojně využívají americké technologické společnosti, H-2B pro sezónní pracovníky mimo oblast zemědělství, J-1 pro výměnné studenty a L-1 pro zaměstnance nadnárodních firem, kteří byli přeloženi na pobočku v USA.

Ošklivá obchodní válka mezi EU a USA je na spadnutí, píší Financial Times

Ekonomika

Agentura Reuters poznamenává, že dnešní oznámení zřejmě nebude mít okamžitý účinek, protože řada zastupitelských úřadů USA ve světě je kvůli pandemii stále uzavřená a nezpracovává žádosti o víza.

Trump, který v listopadu bude usilovat o své znovuzvolení, učinil z tvrdého postoje vůči imigrantům jedno z hlavních témat své politické kariéry. Tuto problematiku však v posledních měsících zastínila pandemie, s ní související ekonomické obtíže, a také demonstrace a nepokoje, jež vypukly po smrti černocha George Floyda při jeho zatýkání bělošským policistou.

USA se stáhly z jednání o dani z digitálních služeb s EU

Internet a PC

Prezident zavedl v březnu s odvoláním na veřejné zdraví nová pravidla, jež umožňují zrychlenou deportaci migrantů zadržených na amerických hranicích, a v podstatě znemožnil přístup žadatelů k americkému azylovému systému. Zároveň po dohodě se svými protějšky uzavřel hranice s Kanadou a Mexikem pro "zbytné" cesty. Tento zákaz úřady již několikrát prodloužily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám