Hlavní obsah

USA dnes slaví "nejameričtější svátek", Den díkůvzdání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Američané si dnes připomenou "nejameričtější svátek ze všech", Den díkůvzdání. Nový kontinent slaví díkůvzdání vždy čtvrtý listopadový čtvrtek jako upomínku na první úrodu, kterou sklidili nejstarší angličtí osadníci Nového světa v roce 1621. Američané tak dneškem zahájí čtyřdenní volno, do něhož oslavy v současnosti přerostly.

Článek

Díkůvzdání znamená nyní pro Američany především setkávání rodin, jejichž členové jsou často rozeseti po celém kontinentu. Proto ve dnech kolem svátku postihne celou zemi naprostá dopravní špička. 

Na sváteční večeři si pak obyvatelé Spojených států tradičně pochutnají na pečeném krocanu s nádivkou a brusinkovou omáčkou a dýňovém koláči. 

Podle obchodníků se v USA každoročně na Den díkůvzdání sní asi 40 000 krocanů; stejně jako v jiných letech ale i letos americký prezident George Bush ušetřil tohoto osudu v souladu s tradicemi dva jedince. Dostali jména May a Flower podle lodě Mayflower, v níž k americkým břehům připluli na začátku 17. století první osadníci z Anglie.

Reklama

Výběr článků

Načítám