Hlavní obsah

U Kalifornie se utopil obojživelný tank, devět mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Navzdory nasazení vrtulníků, velkých i malých lodí a torpédoborce se americké armádě nepodařilo najít těla osmi námořníků, kteří zahynuli minulý týden, když se potopilo obojživelné vozidlo v hlubokých vodách u pobřeží jižní Kalifornie. Najít se podařilo pouze jedno tělo. Sedm dalších mariňáků se zachránilo, dva z nich jsou v nemocnici ve stabilizovaném stavu, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obojživelná vozidla americké armády na archivních záběrechVideo: US NAVY, AP

 
Článek

Nehoda se stala minulý týden ve čtvrtek, když se posádka vracela zpátky k lodi námořnictva po rutinním cvičení. Jejich obojživelné vozidlo začalo nabírat vodu asi 0,8 kilometru od námořnictvem vlastněného ostrova San Clemente nedaleko San Diega. Na místo se rychle vydaly posily, ale nepodařilo se jim zabránit potopení 26 tun vážícího kolosu, který se podobá tanku.

„Předpokládá se, že se potopil úplně na dno... to bylo pro potápěče moc hluboko a pěchota a pobřežní stráž jednaly o tom, jak se k potopenému vozidlu dostat, aby se mohly podívat dovnitř,“ uvedl generál Joseph Osterman. Všichni mariňáci podle něj působili na základně Pendleton a byli ve věku od 19 do 30 let. Všichni měli plnou výstroj a plovací vesty.

Zemřela první Američanka, které transplantovali obličej

Amerika

Námořní pěchota užívání více než 800 obojživelných vozů při námořních operacích po nehodě pozastavila, dokud nebude objasněna příčina neštěstí. Je to potřetí v posledních letech, kdy vojáci z Pendletonu zemřeli nebo byli zraněni v obojživelných útočných vozidlech během cvičení.

V roce 2017 muselo být 14 příslušníků námořní pěchoty a jeden příslušník námořnictva hospitalizováno poté, co jejich vozidlo narazilo na plynovod, což vedlo k požáru. V roce 2011 zemřel námořník při potopení obojživelného vozidla při cvičení nedaleko základny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám