Hlavní obsah

Nebojte se covidu, vyzval Trump. Večer opustí nemocnici, vyhráno prý ale nemá

– Washington • Aktualizováno
Novinky, Petr Jemelka

Americký prezident Donald Trump uvedl na Twitteru, že v pondělí večer místního času bude propuštěn z nemocnice. Už předtím to naznačila stanice Fox News, která uvedla, že se jeho zdravotní stav zlepšil natolik, že by mohl být po nákaze koronavirem ještě během pondělí propuštěn do domácího ošetřování. Trumpův lékař uvedl, že prezident možná ještě vyhráno nemá.

Záznam: Trumpovi příznivci čekají na prezidenta před nemocnicí Video: Reuters

 
Článek

Trump na Twitteru uvedl, že z nemocnice Waltera Reeda bude propuštěn v pondělí v 18:30 místního času. Dodal, že se cítí skutečně dobře: „Cítím se lépe než před dvaceti lety.” Lidi vyzval: „Nebojte se covidu. Nedopusťte, aby dominoval vašemu životu.”

„Ráno jsem mluvil s prezidentem. Jeho stav se nadále zlepšoval a je připraven vrátit se k běžnému pracovnímu programu,“ sdělil stanici Fox News šéf štábu Bílého domu Mark Meadows.

Trumpův lékař Sean Conley nicméně v pondělí uvedl, že prezident ještě zřejmě nemá úplně vyhráno. "Možná ještě není úplně za vodou," citoval Conleyho zpravodajský web BBC. V úterý má Trump dostat pátou dávku léku remdesivir.

Conley mimo jiné sdělil, že Trumpovi byl dvakrát podán dodatečný kyslík, a to v pátek a v sobotu, nyní už je u něj údajně hladina kyslíku v normálu. "V posledních 24 hodinách... naplnil nebo překonal všechna standardní kritéria pro propuštění z nemocnice," řekl. Dodal, že prezident bude nadále mít nepřetržitě k dispozici tu nejlepší zdravotní péči.

Agentura AP dříve uvedla, že Trumpovi lékaři informace o jeho zdravotním stavu nesdělili už od nedělního rána. Jen představitelé Bílého domu uvedli, že se podle lékařů stav prezidenta zlepšuje a mohl by být propuštěn do domácí péče už v pondělí. V neděli přitom lékaři zjistili, že mu nasycení krve kyslíkem v pondělních dnech dvakrát pokleslo a dostal kortikosteroid dexametazon, který se dává jen vážně nemocným.

Nákazu koronavirem oznámil v pátek na Twitteru sám Trump. O víkendu pak lékaři kvůli zhoršení jeho zdravotního věku a vzhledem k vysokému věku (74) nařídili prezidenta hospitalizovat.

Pilně pracuje, napsala o Trumpovi Ivanka. A prezident podepisoval prázdný papír

Koktejl

V nemocnici lékaři šéfovi Bílého domu nasadili experimentální lék remdesivir. Ještě během víkendu pak konstatovali, že se Trumpův stav zlepšil a zdá se stabilizovaný.

Podle zdrojů CNN Trump požadoval už v neděli, aby byl propuštěn z nemocnice, protože by to mohlo vytvářet dojem, že je slabý.

Tisková mluvčí Bílého domu Kayleight McEnanyová odmítla sdělit, kolik lidí se nakazilo, ale viceprezident Mike Pence a jeho žena mají negativní testy. Krátce poté McEnanyová oznámila, že má také pozitivní nález na nákazu koronavirem. Nakazil se i její náměstek Chad Gilmartin.

Kampaň nade vše. Nakažený Trump se před nemocnicí projel v autě

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám