Hlavní obsah

Trump vyzval armádu, aby zastavila karavanu tisíců migrantů z Hondurasu

– Washington

Asi tři tisíce migrantů, většinou Hondurasanů, kteří míří od hranic Mexika s Guatemalou ke Spojeným státům, ohrožují podle amerického prezidenta Donalda Trumpa národní bezpečnost USA. Trump proto vyzval hraniční policii a armádu, aby zabránily jejich proniknutí přes mexickou hranici na území Spojených států.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Migranti z Hondurasu na cestě do USAVideo: Reuters

 
Článek

„Bohužel to vypadá, že mexická policie ani armáda nejsou schopny zastavit karavanu mířící k jižní hranici Spojených států. Přimíchali se do ní zločinci a neznámí lidé z Blízkého východu,” uvedl Trump.

Spojené státy podle prezidenta „významně sníží” objem finanční pomoci Guatemale, Hondurasu a Salvadoru, neboť tyto země nejsou schopny zabránit migraci svých obyvatel do Spojených států.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Migranti se nezastaví

Členové karavany se ale vzdát nehodlají. „Zůstaneme spolu. Nenecháme se zlomit. Urazíme celou cestu,” řekl stanici CNN jedenatřicetiletý stavební dělník Edwin Rosas z města Progreso v Hondurasu.

Takzvaná karavana migrantů v pondělí zamířila na sever z města Tapachula na hranicích s Guatemalou, kde přenocovala po vstupu na mexické území. Mexické úřady jim v překročení hranice země nezabránily a zvolený mexický prezident Manuel López Obrador v neděli jako řešení tohoto dlouhodobého problému navrhl, aby USA, Kanada a Mexiko ekonomicky pomohly chudým zemím Střední Ameriky.

„Tenhle problém se nemůže řešit silou, musíme dodržovat lidská práva. Hlavní je vymýtit v těchto zemích hlad,” řekl v neděli López Obrador, který se úřadu ujme 1. prosince.

„Kdyby byl v Guatemale, Hondurasu, Salvadoru a mexických státech Chiapas, Tabasco a Oaxaca ekonomický růst, neměli bychom tento migrační problém,” uvedl levicový politik s tím, že jako prezident navrhne Trumpovi, aby s Mexikem a Kanadou společně investovali do rozvoje v těchto zemích.

Klíčový partner

Honduras je klíčovým partnerem USA ve Střední Americe, loni poslal Washington tamní vládě na 180 miliónů dolarů (asi čtyři miliardy korun) na zajištění bezpečnosti, boj proti obchodu s drogami a programy snížení chudoby. Omezení finanční pomoci oznámil Trump v době vrcholící kampaně před kongresovými volbami, v níž se snaží prezentovat toto téma jako problém způsobený opozičními demokraty, kteří podle něho odmítají hlasovat pro tvrdší podobu imigračního zákona.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Až tři tisíce migrantů se vydalo na cestu z Hondurasu do USAVideo: Reuters

Nynější karavana vyrazila předminulou sobotu z města San Pedro Sula na severu Hondurasu a původně čítala asi 1300 lidí. Postupně se k ní připojili další lidé, kteří utíkají před vysokou kriminalitou a chudobou. Když skupina dorazila o víkendu na guatemalsko-mexickou hranici čítala asi pět tisíc běženců.

Necelá tisícovka z nich přistoupila na „plán bezpečného návratu domů”, na němž se v sobotu dohodli prezidenti Hondurasu a Guatemaly. Podle mexických úřadů požádalo o víkendu 640 lidí z karavany o azyl na hranicích s Guatemalou.

Pochody organizují neziskovky

Takzvané karavany migrantů pořádají nevládní organizace už řadu let. Cílem hromadné cesty lidí z chudých zemi Střední Ameriky je vyhnout se ve skupině nebezpečí, která hrozí při takové cestě jednotlivcům, a také hromadně upozornit na humanitární krizi ve Střední Americe.

Karavany migrantů ve Střední Americe se většinou obešly bez větší publicity až do letošního dubna, kdy podobnou skupinu označil Trump za bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy a na hranici s Mexikem poslal národní gardu. K americko-mexickým hranicím tehdy z jihu dorazilo několik stovek migrantů, ač původně jich z jihu Mexika u hranic s Guatemalou vyrazilo asi 1500, většina z nich byli Hondurasané.

Reklama

Výběr článků

Načítám