Hlavní obsah

Trump nemá imunitu před stíháním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký exprezident Donald Trump nemá imunitu před stíháním v souvislosti se snahou zvrátit poslední prezidentské volby, v nichž ho v roce 2020 porazil demokrat Joe Biden. Rozhodl o tom v úterý federální odvolací soud. Trump se proti rozhodnutí odvolá, oznámil jeho mluvčí, a případem by se tak nakonec mohl zabývat americký nejvyšší soud.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Tříčlenný senát odvolacího soudu odmítl Trumpovo tvrzení, že nemůže být stíhán, protože obvinění se týkají jeho oficiálních povinností z doby, kdy zastával prezidentský úřad. V odůvodnění rozhodnutí stojí, že soud pečlivě zvážil zájmy na imunitě, které uplatňuje Trump, „oproti důležitým veřejným zájmům ve prospěch pokračování tohoto trestního stíhání“.

Exprezident, který si nyní upevňuje svou pozici favorita na republikánskou nominaci do podzimních prezidentských voleb, se podle svého mluvčího proti rozhodnutí odvolá. Otázku prezidentské imunity tak definitivně vyjasní až nejvyšší soud.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Fanynky exprezidenta Donald Trumpa na shromáždění za jeho znovuzvolení v Des Moines v Iowě (leden 2024)

Velká porota loni na návrh zvláštního vyšetřovatele Jacka Smithe rozhodla o obžalobě Trumpa z různých druhů zločinného spiknutí v návaznosti na jeho kampaň proti výsledkům prezidentských voleb roku 2020. Tehdejší prezident nikdy neuznal svou porážku a místo toho podkopával důvěru Američanů ve volby a jejich výsledky a tlačil na činitele na různých úrovních ve snaze zablokovat jejich potvrzení.

Trumpovi příznivci vtrhli 6. ledna 2021 do sídla Kongresu ve Washingtonu, kde se zákonodárci sešli, aby formálně potvrdili Bidenovo vítězství v prezidentských volbách. Trump předtím při projevu vyzval své příznivce, aby se vydali ke Kapitolu a dali najevo svůj nesouhlas. V důsledku nepokojů zemřelo pět lidí.

Termín procesu nejasný

Odvolací soud se dostal do centra sporu ohledně prezidentské imunity poté, co nejvyšší soud na konci loňského roku uvedl, že se do případu alespoň dočasně nezapojí, a odmítl žádost zvláštního vyšetřovatele Smithe, aby ve věci vydal rychlé rozhodnutí.

Začátek soudního procesu s Trumpem byl původně stanoven na březen, ale minulý týden byl odročen a nové datum podle AP zatím stanoveno nebylo. Termín soudního řízení přitom s sebou nese obrovské politické důsledky, neboť favorit republikánských primárek doufá, že se jej podaří odložit až do doby po listopadových volbách.

V průzkumu CNN vede Trump nad Bidenem, prezidenta by porazila i Haleyová

Volby USA

Pokud Trump porazí prezidenta Bidena, mohl by se pravděpodobně pokusit využít svého postavení a nařídit novému ministru spravedlnosti, aby případ smetl ze stolu, nebo by mohl zkusit sobě samému udělit milost, píše AP.

Jelikož žádný jiný americký prezident před Trumpem nečelil obžalobě, soudy se aktuálně ocitají v neprobádaných vodách. Bývalí prezidenti mají širokou imunitu vůči občanskoprávním žalobám vycházejícím z jejich počínání v Bílém domě, soudy se však dosud nezabývaly uplatňováním tohoto principu v trestní rovině.

Soud nařídil Trumpovi zaplatit novinářce skoro dvě miliardy za pomlouvání

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám