Hlavní obsah

Trump a jeho děti obžalováni za podvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Newyorská generální prokurátorka ve středu podala žalobu na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho tři dospělé děti v souvislosti s podvody, kterých se podle ní dopustili při podnikání, uvedla agentura Reuters.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Donald Trump

Článek

Právní tým prokurátorky Letitie Jamesové už od března 2019 sestavoval model Trumpova podnikání a zkoumal, zda jeho společnosti nenadsazovaly hodnotu jeho majetku ve snaze získávat výhodnější půjčky – a naopak ji nepodceňovaly pro daňové účely.

Ve více než 200stránkové žalobě podané u newyorského státního soudu na Manhattanu se hovoří o obvinění rodinné firmy The Trump Organization z toho, že se zapojila do „četných podvodů a zkreslování“ při přípravě Trumpových finančních výročních prohlášení v letech 2011 až 2021. Podvody se podle žaloby týkaly všech oblastí Trumpova podnikání, včetně jeho nemovitostí a golfových hřišť.

Obžalobě kromě exprezidenta čelí jeho dcera Ivanka a synové Donald jr. a Eric.

Podle prokurátory Jamesové vyšetřování odhalilo „závažné důkazy“ o tom, že Trump a jeho společnost podvodně ocenili množství z jejich majetku. Bývalý republikánský prezident jakékoli pochybení již dříve odmítl a vyšetřování Jamesové označil za politický „hon na čarodějnice“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám