Hlavní obsah

To vám neodpustíme. Lavrov kritizuje USA kvůli vízům pro novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy nevydaly víza novinářům, kteří chtěli doprovázet ministra zahraničí Sergeje Lavrova na jednání Rady bezpečnosti OSN do New Yorku. Rusko přitom paradoxně jako agresor vůči Ukrajině Radě bezpečnosti nyní předsedá. Země dlouho s vydáním víza napínala i samotné členy delegace včetně Lavrova. Vízum neměli ještě minulý týden. Zasedání začíná v pondělí.

Foto: Russian Foreign Ministry, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Agentura Tass ve čtvrtek oznámila, že vízum už dostala až na některé výjimky většina členů delegace, ovšem nikoliv novináři, kteří měli delegaci doprovázet.

Lavrov uvedl, že USA zneužily postavení hostitelské země, když některým členům delegace víza nevydaly. Nedostal ho žádný novinář. „Země, která se považuje za nejsilnější a nejchytřejší, ztratila nervy a udělala hloupou věc,“ řekl podle agentury Tass.

„Na to nezapomeneme, tohle neodpustíme,“ dodal před odletem do USA. „Chápu, že američtí kolegové jsou takovými rozhodnutími známí, ale doufal jsem, že tentokrát to bude jinak,“ stěžoval si Lavrov.

Jeho náměstek Sergej Rjabkov uvedl, že je to pobuřující. Američané se k tomu nevyjádřili a podle Lavrova nevydání víz nijak nevysvětlili.

Podle ruských médií řekl zdroj z diplomatických kruhů, že Moskva projeví stejný postoj k americkým novinářům. „Potom, co předvedli vůči ruským novinářům, určitě to pro Washington nebude překvapení,“ řekl zdroj podle Tass.

V Rusku byl v minulých dnech zadržen novinář Wall Street Journal Evan Gershkovich. Je ve vazbě, čelí obvinění ze špionáže. Čeho konkrétně se měl dopustit ale Rusové nesdělili. Podle agentury Bloomberg schválil jeho zadržení sám Vladimir Putin.

Jednání rady bezpečnosti OSN začíná v New Yorku v pondělí večer středoevropského času. Radě od 1. dubna předsedá Rusko, což vyvolává kritiku kvůli tomu, že země vede válku proti Ukrajině a zabrala část jejího území. Pozice předsedající země se střídá každý měsíc.

Rusko se ujme předsednictví v Radě bezpečnosti OSN. Nedá se to změnit

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám