Hlavní obsah

Tisíce Peruánců protestovaly proti milosti pro Fujimoriho, policie nasadila slzný plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Peruánská policie nasadila v pondělí večer slzný plyn při střetech s demonstranty, kteří nesouhlasili s milostí pro těžce nemocného bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho. Ten si odpykával 25 let korupci a porušování lidských práv. Po amnestii Fujimori požádal Peruánce o odpuštění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v PeruVideo: Reuters

 
Článek

„Žádnou milost,“ skandoval na Boží hod dav v ulicích Limy, kde demonstruje už druhý den. Podle agentury Reuters se proti milosti demonstrovalo v celé zemi a protestů se účastnilo asi 5000 lidí. Nesli transparenty s exprezidentovými portréty a nápisy jako ”vrah” a ”zloděj”.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Demonstrant s transparentem žádná milost protestující proti kroku prezidenta Pedra Pabla Kuczynského

Fujimori, který v zemi vládl v letech 1990 až 2000, byl v roce 2007 odsouzen na šest let za úplatky a zneužití moci. [celá zpráva] O dva roky později byl odsouzen na 25 let za porušování lidských práv. Eskadrám smrti umožnil bez soudu zabíjet lidi, většinou ultralevicové maoistické partyzány ze Světlé stezky. Odsouzen byl za podíl na smrti 15 lidí z roku 1991 v Barrios Altos a za podíl na smrti deseti lidí v roce 1992 v La Cantutě. [celá zpráva]

Foto: Martin Mejia, ČTK/AP

Demonstranti s fotografiemi 25 lidí, která na základě Fujimoriho povolení zabily eskadry smrti

„Jsme přesvědčeni, že milost byla udělena nezákonným způsobem,“ řekl agentuře Reuters jeden z demonstrantů: „Lékařská zpráva byla podvodná. Ve skutečnosti jde bohužel o politickou dohodu mezi fujimoristy a současnou vládou.

Foto: Martin Mejia, ČTK/AP

Demonstrant hází na policisty nádobu se slzným plynem, kterou proti němu vypálili

Tři dny před udělením milosti současný prezident Pedro Pablo Kuczynski přestál v parlamentu hlasování o odvolání poté, co se zdrželi poslanci ze strany vedené Fujimoriho dětmi, napsala agentura Reuters. Kuczynského vláda ale popřela, že by takovýto výměnný obchod nabídla.

Foto: Pilar Olivares, Reuters

Alberto Fujimori

I výkonný ředitel pobočky organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch pro Ameriku José Miguel Vivanco milost odsoudil: „Lituji milosti pro Fujimoriho. Místo ubezpečení, že v právním státě není žádné zvláštní zacházení pro nikoho, byla idea propuštění sprostým politickým vyjednáváním výměnou, že za to, že se Pedro Pablo Kuczynski navždy udrží u moci.”

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Demonstranti odmítající milost pro Fujimoriho

Devětasedmdesátiletý Fujimori je nyní ve vážném stavu v nemocnici. Podle Kuczynského trpí „progresivní, degenerativní a neléčitelnou nemocí”. Kuczynski v televizním projevu k národu vyzval ke snahám o usmíření a „obrácení stránky”. Demonstranti by se podle něj neměli nechat strhávat „negativními emocemi zděděnými z minulosti”.

Ve videu zveřejněném v úterý exprezident z nemocničního lůžka poděkoval Kuczynskému a "z celého srdce" požádal Peruánce o odpuštění. Přiznal, že část svého národa zklamal. Šlo tak o první Fujimoriho výslovnou omluvu směrem k obyvatelům Peru.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Policie nasadila proti demonstrantům slzný plyn.

Fujimori stál u zrodu strany Fuerza Popular, kterou nyní vede jeho dcera Keiko. Ta loni těsně prohrála s Kuczynským ve druhém kole prezidentských voleb.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám