Hlavní obsah

Testy Bransonových raketoplánů jsou jako ruská ruleta, zní z řad vědců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z řad inženýrů a vědců, kteří se zabývají pohonem pilotovaných i bezpilotních raket, nařkli společnost Virgin Galactic, která patří britskému miliardáři Richardu Bransonovi, z ignorování bezpečnostních pravidel při testování raketoplánu. Kritiku si navíc společnost nevysloužila až po poslední nehodě, ale varování čelí už mnohem déle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda raketoplánu SpaceShipTwoVideo: Kenneth Brown, Reuters

 
Článek

Podle expertů jsou bezpečnostní pravidla společnosti zastaralá a zbytečně utajovaná. Nedávno se navíc ukázalo, že inženýři, kteří měli ve firmě na starosti právě bezpečnost, aerodynamiku a pohon, z ní nedávno odešli. Varování ohledně nedostatečného zabezpečení při testech byla přitom činěna i v minulosti, už od roku 2007, kdy v testovacím středisku na Mohavské poušti došlo k explozi části motoru, při níž zahynuli tři zaměstnanci společnosti Scaled Composites, obchodního partnera Virgin Galactic.

Foto: David Mcnew, Reuters

Vyšetřovatelé Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě prohlížejí trosky raketoplánu.

Někteří odborníci uvedli, že Bransonova firma ignoruje výrobní standardy a ve snaze zajistit dokonalý komerční let do vesmíru si nechává pro sebe i pracovní postupy. Jeden z nich označil testy za „ruskou ruletu“.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Sir Richard Branson

„Výbuch nebyl žádným překvapením. Přesně tohle jsem očekávala. Ten test byl ruská ruleta,“ řekla listu Sunday Telegraph Carolynne Campbellová, která se věnuje raketovému pohonu v neziskové Asociaci pro zvýšení bezpečnosti ve vesmíru (IAASS) a podle svých slov varovala Virgin Galactic během posledních sedmi let už několikrát.

Foto: Ringo H.W. Chiu, ČTK/AP

Trosky raketoplánu SpaceShipTwo v Mohavské poušti

Podobný názor má i bývalý šéf oddělení bezpečnosti Evropské vesmírné agentury (ESA) Tomaso Sgobba: „Pracují tajně, což je jen těžko pochopitelné. Z hlediska bezpečnosti nepoužívají moderní postupy. Říkal jsem to mnoho let, nehoda se dala očekávat.“

Foto: Phil Mccarten, Reuters

SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic

Podle vědce Geoffa Dalyho dokonce i sami inženýři z Virgin Galactic pochybovali, že je jejich projekt bezpečný. Autor biografie o Bransonovi Tom Bower v sobotu řekl stanici BBC, že hovořil se zaměstnanci Virgin Galactic a ti považovali projekt za velmi nebezpečný. Někteří z nich z něj nedávno dokonce chtěli úplně odejít. Tři vědci tak nakonec učinili, a to v rozmezí pouhých několika měsíců na přelomu let 2013 a 2014. Společnost za ně velmi dlouho nemohla najít náhradu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podrobnější záběry trosek raketoplánu SpaceShipTwoVideo: Reuters

Před páteční nehodou se přitom předpokládalo, že první vesmírní turisté nastoupí do raketoplánu SpaceShipTwo už za několik měsíců. Cena letenky je 250 tisíc dolarů (zhruba 5,5 miliónu korun) a zakoupily si ji takové celebrity jako Lady Gaga, Tom Hanks, Brad Pitt či Leonardo DiCaprio. Richard Branson už krátce po nehodě informoval, že jeho společnost bude peníze za zakoupené letenky v případě zájmu vracet, některé hvězdy jej však ujistily, že mu stále věří.

Při posledním pátečním letu raketoplánu SpaceShipTwo nad Mohavskou pouští v Kalifornii se plavidlo ve vzduchu po výbuchu roztrhlo. Při nehodě zahynul kopilot, hlavní pilot utrpěl vážná zranění. Trosky raketoplánu zůstaly rozesety na rozsáhlé ploše o délce asi osmi kilometrů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám