Hlavní obsah

Světová zdravotnická organizace chce vyhlásit pandemii prasečí chřipky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý oznámila, že zvažuje vyhlášení nejvyššího šestého stupně pandemie kvůli rostoucímu počtu lidí nakažených virem prasečí chřipky H1N1. Uvedl to podle CNN tajemník generálního ředitele organizace Keiji Fukuda. Nemoc je již v Africe, v úterý první případ potvrdil Egypt. Ve středu třetí případ ohlásilo Slovensko.

Foto: Denis Balibouse , Reuters

Náměstek generálního ředitele WHO Keiji Fukuda

Článek

"Globálně jsme ve fázi pět, ale blížíme se stupni šest,“ řekl Keiji Fukuda. Vyhlášení šestého stupně znamená, že pandemie propukla.

"Globálně jsme ve fázi pět, ale blížíme se stupni šest,“ řekl Keiji Fukuda. Vyhlášení šestého stupně znamená, že pandemie propukla.

Fukuda vysvětlil, proč se přiklání k vyhlášení šestého stupně: "Jak to pokračuje a šíří se to mezinárodně, některé země se dostávají od situace izolovaných výskytů k trvalému rozšíření (viru) ve společnosti.“

Podle Fukudy nejde ani tak o nebezpečnost nemoci, ale o to, jak je rozšířená. "Naše celkové hodnocení nebezpečnosti je umírněné, protože celkový počet vážných a smrtelných případů je relativně malý,“ řekl Fukuda.

Podle WHO se virem prasečí chřipky nakazilo skoro 19 000 lidí v 64 zemích světa. Nemoc si vyžádala 117 obětí. Nejvíce jsou postiženy USA a Mexiko.

Třetí případ prasečí chřipky na Slovensku

Virem chřipky A(H1N1) se podle slovenských lékařů nakazila čtyřiatřicetiletá žena, která přijela ze Spojených států. Oznámil to slovenský ministr zdravotnictví Richard Raši. Nedávno se virem nakazil muž, který se rovněž vrátil z USA, a jeho asi osmiměsíční dítě.

Stupně pandemie chřipky

Stupeň 1 - U zvířat se nevyskytují žádné viry, které by byly přenosné na člověka.

Stupeň 2 - Mezi zvířaty se vyskytují chřipkové viry, které by potenciálně mohly nakazit člověka, žádný případ ale není zaznamenán.

Stupeň 3 - Viry, které se vyskytují mezi zvířaty, se ojediněle přenesou na člověka. Vzácně se může vyskytnou i přenos z člověka na člověka.

Stupeň 4 - Jsou potvrzeny přenosy viru z člověka na člověka a nákaza se na některých místech může výrazněji rozšířit. Existuje riziko pandemie, neznamená to ale, že se vir zásadně rozšíří.

Stupeň 5 - Je prokázáno šíření viru z člověka na člověka nejméně ve dvou zemích v jedné z několika zeměpisných oblastech oblastí, většina zemí ale zasažena není. V této fázi je velké riziko, že se z viru stane pandemie.

Stupeň 6 - Virus se mezi lidmi šíří v nejméně dvou zeměpisných oblastech, které vymezuje WHO, jedná se o samotnou pandemii.

Slovenka podle Rašiho žila delší dobu ve Spojených státech. Nyní je hospitalizována v Bratislavě.

Reklama

Výběr článků

Načítám