Hlavní obsah

Supertajný americký raketoplán změnil dráhu

Právo, roš
Aktualizováno

Z dalekohledů horlivých amatérských astronomů na několik dní zmizel supertajný raketoplán amerického letectva X-37B, jehož pouť kolem Země sledují již od dubna, a objevil se na jiné oběžné dráze, což znovu rozvířilo dohady o jeho schopnostech a využití.

Článek

Informoval o tom australský server News.com. Změnu jako první zpozoroval Greg Roberts z jihoafrického Kapského Města. X-37B se mu 14. srpna neobjevil na obvyklém místě a vypátral ho až za pět dní na zcela jiné dráze, o 30 km vyšší. Potvrdili to i jeho kolegové z Říma a oklahomské Tulsy.

Raketoplán je v poměru s těmi dosavadními učiněným trpaslíkem (dlouhý je necelých devět metrů a rozpětí křídel má 4,5 metru). Manévruje pomocí vlastních motorů, zatímco jinak může fungovat až 270 dní na solární energii.

Spekuluje se, že X-37B může při jednom obletu například vysadit špionážní družici a při dalším ji opět naložit, aniž by byla kým zpozorována. Předpokládá se také, že na rozdíl od dosavadních raketoplánů může manévrovat už při sestupu atmosférou a přistát prakticky kdekoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám