Hlavní obsah

Strausse-Kahna zastupuje stejný právník jako Koženého či Jacksona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiqua Strausse-Kahna obviněného z pokusu o znásilnění pokojské v New Yorku zastupuje stejný právník, který hájil i kontroverzního finančníka českého původu Viktora Koženého. Jmenuje se Benjamin Brafman a proslul právě tím, že mezi jeho klienty patří slavní v potížích. Kromě Koženého pracoval například pro zpěváka Michaela Jacksona či rappera P. Diddyho, uvedla agentura Reuters.

Článek

Jacksona zprvu zastupoval ve známém případu z roku 2004, kdy byl takzvaný král popu obviněn ze zneužívání dětí. Později jej ale zpěvák vyměnil za jiného obhájce. Rappera, který dříve používal pseudonym Puff Daddy a občanským jménem se jmenuje Sean Combs, zase hájil proti obviněním z nelegálního držení zbraně a z pokusu o úplatek v případu střelby před newyorským nočním klubem, jíž přihlíželo přes 100 svědků.

"Většina lidí se na mne obrací, když jsou v zoufalé, opravdu zoufalé situaci," řekl dvaašedesátiletý Brafman v nedávném rozhovoru.

Foto: Mike Segar , Reuters

Newyorští policisté odvádějí šéfa MMF Dominiqua Strausse-Khana (uprostřed).

Koženého, kterého Spojené státy viní z uplácení při privatizaci v Ázerbájdžánu, americký právník zastupoval několik let. Finančník ale uprchl na Bahamy a Američané se již několik let marně snaží dosáhnout jeho vydání do USA. Jejich poslední nadějí je odvolání ke Státní radě v Londýně, která je poslední soudní instancí pro některé bývalé kolonie včetně Baham. Svůj verdikt by měla vynést letos. Podle agentury Reuters není jasné, zda Brafman ještě Koženého zastupuje.

Šéfovi MMF hrozí trest 20 let 

Nejnovějším klientem amerického právníka se stal francouzský šéf MMF a do tohoto víkendu i jasný kandidát socialistů na francouzského prezidenta Strauss-Kahn. Činitel, jehož jméno se ve Francii zkracuje na DSK, čelí podezření ze sexuálního útoku na pokojskou v luxusním hotelu na newyorském Times Square. Americké úřady jej zatkly v sobotu krátce před odletem do Paříže.

Brafman zastupuje Strausse-Kahna spolu s washingtonským advokátem Williamem Taylorem, který jej k případu přizval. Taylor již médiím oznámil, že jejich klient je nevinný. Zda o nevině přesvědčí soud, ukáže až budoucnost. Brafman v každém případě v nedávném rozhovoru pro server Lawline.com uvedl, že opravdu umí držet naživu a funkční i takové klienty, kolem nichž se hroutí svět. "Myslím, že jsem vymluvil sebevraždu více lidem než kterýkoli psychiatr na světě," podotkl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šéf MMF byl obviněn ze sexuálního napadení pokojské v hotelu SofitelVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám