Hlavní obsah

Státním úředníkům v Kalifornii hrozí, že dostanou jen základní plat

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sacramento

Až 200 000 státních úředníků v Kalifornii by mohl být plat snížen na základní výši 7,25 dolaru na hodinu (asi 150 korun). Stane se tak v případě, že zákonodárci tento měsíc neschválí nový rozpočet. Úřad guvernéra Arnolda Schwarzeneggera už vydal příslušný pokyn, uvedla stanice CNN.

Foto: Max Whittaker, Reuters

Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger

Článek

Guvernérův úřad ve čtvrtek odeslal Schwarzeneggerův příkaz úřadu dozorce rozpočtu. Zákonodárci tak mají nůž na krku a necelý měsíc na přijetí nového rozpočtu. Bez něj  budou mzdy státních zaměstnanců sníženy, potvrdila guvernérova mluvčí Lynelle Jolleyová.

„Není to zastrašovací taktika. Je to právně podloženo,“ dodala Jolleyová. Na mysli měla verdikt kalifornského nejvyššího soudu z roku 2003, podle něhož úřady nemají právo vyplácet mzdy v době rozpočtového provizoria. Úředníci své peníze dostanou zpětně, když je nový rozpočet přijat.

John Chiang, který má na starosti dozor nad státními financemi, s rozhodnutím nesouhlasí. Uvedl, že v krajním případě Schwarzeneggera neposlechne a mzdy vyplatí. „Nechápu, proč bychom měli poctivým pracovníkům přitěžovat,“ řekl pro CNN. Doplnil, že je připraven najít s guvernérem jiné řešení.

Stát Kalifornie je dlouho na pokraji bankrotu. Úřady ve snaze ušetřit mimo jiné příští rok předčasně propustí 6 500 vězňů a zmírní dohled nad těmi propuštěnými, kteří byli odsouzeni za méně závažné zločiny. Schwarzenegger navrhoval také prodej slavné věznice San Quentin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám