Hlavní obsah

„Státní zločin.“ Mexická policie po osmi letech zatýká v případu 43 zmizelých studentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý pátek mexická policie zatkla bývalého nejvyššího státního zástupce Jesúse Murilla Karama, který zřejmě pomáhal organizovat a zakrýt únos čtyř desítek studentů z města Iguala v roce 2014. Sám přitom tehdy únos vyšetřoval. Chlapci se nikdy nenašli.

Foto: Profimedia.cz

Jesús Murillo Karam na snímku z roku 2014.

Článek

Tehdy z jihozápadního mexického státu Guerrero zmizelo 43 osob, našly se ostatky pouze tří z nich. Současná vláda a lidskoprávní skupiny to považují za „státní zločin“ minulé administrativy. Uvedla to agentura Reuters.

Karama mexická policie vzala do vazby s obviněními z násilného únosu, mučení a bránění spravedlnosti. Jen hodinu po jeho zatčení soudce vydal dalších 83 zatykačů namířených na vojáky, policisty, úředníky státu Guerrero a členy gangů. Současný nejvyšší státní zástupce potvrdil, že zatykače s kauzou souvisejí.

Zmizení 43 chlapců ze školy v Ayotzinapě i po osmi letech obestírá tajemství a vyšetřování nepřineslo jasné závěry. Závěry oficiálního vyšetřování, vedeného právě zatčeným Karamem, kritizovali mezinárodní experti kvůli zjevným pochybením.

V Mexiku pátrají po ztracených studentech a našli další čtyři utajené hroby

Amerika

Den před Karamovým zatčením se jeden z předních zástupců mexických lidskoprávních skupin, Alejandro Encinas, nechal slyšet, že zmizení je „státní zločin“ se zapojením místních, státních i federálních činitelů.

Zmizení čtyř desítek studentů má podle mexických médií na svědomí zkorumpovaná policie, další bezpečnostní složky a členové drogového gangu z města Iguala. Motiv však stále zůstává nevyjasněný. Těla zmizelých chlapců se nikdy nenašla, byly nalezeny pouze úlomky kostí, které vyšetřovatelé přiřadili ke třem obětem.

Hromadný únos zvedl vlnu protestů a v návaznosti na ně odstoupila guvernérka státu Guerrero Ángel Aguirre Riverová. Mezinárodní lidskoprávní organizace z něj obviňují nejen mexické drogové kartely, ale i členy vlády bývalého prezidenta Enriquea Pena Nieta. Prezident Andres Manuel Lopez Obrador, zvolený v roce 2018, si dal za cíl únos 43 studentů, z nichž se žádný nenašel, objasnit.

Jeho administrativa se nedávno snažila dopadnout dalšího bývalého člena vlády údajně zapojeného do zmizení. Tomas Zeron ale pobývá v Izraeli a Mexiko s žádostí o vydání zatím neuspělo.

V Mexiku zmizelo přes 23 000 lidí, pátrá se jen po pár stovkách z nich

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám