Hlavní obsah

Spisovatel Márquez je v nemocnici

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ciudad de México

Kolumbijského spisovatele Gabriela Garcíu Márqueze hospitalizovali v hlavním městě Mexika. Sedmaosmdesátiletý nositel Nobelovy ceny za literaturu trpí zánětlivým onemocněním plic a močových cest.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Gabriel García Márquez na snímku z 6. března, kdy oslavil 87. narozeniny.

Článek

Márqueze, který žije v Mexiku přes 30 let, převezli do nemocnice už v pondělí v noci, uvedly úřady. Slavný spisovatel byl dehydratovaný. Podle mexického ministerstva zdravotnictví se léčba ujala, o propuštění z nemocnice se ale zatím neuvažuje.

Márquez je jedním z nejlepších španělsky píšících autorů na světě. Jeho knihy se překládají do množství světových jazyků a popularitu si získaly i v Česku. Slavného románu z roku 1967 Sto roků samoty se po celém světě prodalo víc než 30 miliónů výtisků.

Mezi jeho další díla patří například Láska za časů cholery, Kronika ohlášené smrti či jeho paměti Žít, abych mohl vyprávět. Ty měly být původně trojdílné, ale dosud zůstalo jen u prvního dílu.

Márquez se v posledních letech na veřejnosti téměř neobjevuje a jeho bratr Jaime už před dvěma lety připustil, že „Gabo“, jak spisovateli říkají jeho fanoušci, už asi žádnou další knihu nenapíše, protože už nějakou dobu trpí demencí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám