Hlavní obsah

Sopka Popocatépetl opět chrlila popel a páru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexiko

Mexická sopka Popocatépetl opět chrlila popel, páru a žhavé kamení, tentokrát nejvíc za přinejmenším posledních sedm týdnů. Podle agentury Reuters muselo být v sobotu uzavřeno letiště v centrálním státě Puebla. Velká erupce také vyděsila místní vesničany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kvůli Popocatépetlu bylo v sobotu uzavřeno letiště v centrálním státě PueblaVideo: Reuters

 
Článek

Mexický Národní úřad pro prevenci katastrof v sobotu oznámil, že vulkán se v noci na sobotu chvěl a objevil se nad ním obrovský sloup dýmu. Vypuštění největšího mraku, jenž dosahoval výšky čtyř kilometrů, doprovázelo rozžhavení hornin víc než kilometr od kráteru.

Vulkanolog Raúl Arambula uvedl, že to byla nejmohutnější erupce od vyhlášení třetího nejvyššího stupně pohotovosti na sedmistupňové škále minulý měsíc. "Bylo to působivé," řekl Arambula. Samozřejmě má člověk obavu o každého, kdo žije v blízkosti," dodal vědec.

V městečku Santiago Xalitzintla, které se nachází asi deset kilometrů od sopky, obyvatelé cítili chvění země a během noci běželi na náměstí. Sopečný popel si v sobotu znovu vynutil uzavření místního letiště. To muselo přerušit provoz už v úterý a ve středu. Úřad civilní ochrany uvedl, že vítr by v případě změnu směru mohl během následujícího popel zavát nad hlavní město Mexiko, které je od sopky vzdálené asi 80 kilometrů na severozápad.

Úřady zatím neplánují evakuaci obyvatel, ale upozornily je, že mají být na takovou eventualitu připraveni. Signálem k opuštění domovů by bylo rozeznění kostelních zvonů.

Sopka Popocatépetl, která má nadmořskou výšku 5450 metrů, je druhou nejvyšší horou v zemi a nachází se asi 70 kilometrů od hlavního města Mexika. V roce 2000 musely být kvůli mohutné erupci evakuovány z jejího okolí desetitisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám