Hlavní obsah

Skonal voják, který zastřelil Che Guevaru. Nejhorší chvíle, vzpomínal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolivijský voják Mario Terán, který v říjnu 1967 zastřelil legendárního revolucionáře Ernesta „Che“ Guevaru, zemřel po dlouhé nemoci ve věku 80 let. Oznámil to penzionovaný generál Gary Prado, někdejší velitel jednotky, která Guevarovu skupinu dopadla.

Foto: Profimedia.cz

Portrét Che Guevary na zdi na Kubě

Článek

Prado stanici Radio Compañera řekl, že Terána jako vykonavatele popravy vybrali jeho nadřízení poté, co příkaz ke Guevarově likvidaci přišel od tehdejšího politického vedení Bolívie.

„Jako seržant pouze splnil svou povinnost,“ řekl. Podle jiných zdrojů se naopak Terán přihlásil sám, protože v bojích s povstalci předtím ztratil několik kamarádů.

„Byl to nejhorší den mého života,“ líčil nicméně později Terán. „Che byl blízko, velmi blízko. Jeho pohled byl silný. Cítil jsem, jak jde ke mně, a když na mě upřel oči, zatočila se mi hlava…,“ vypověděl.

Guevara mu prý těsně před smrtí řekl: „Uklidni se a miř dobře! Zabiješ člověka!“ „Pak jsem udělal krok zpět ke dveřím, zavřel oči a vystřelil,“ vzpomínal Terán. První výstřely podle pozdějších zjištění Guevaru minuly, zasáhly jej až následující rány.

Neuvěřitelný osud rodáka z Čech dona Tadea

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám