Hlavní obsah

Senátor mařil rozpravu 21hodinovým projevem, četl i pohádky

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Devastujícím řečnickým maratónem, trvajícím přes 21 hodin, brzdil od úterního odpoledne republikánský senátor Ted Cruz (42) debatu o dočasném financování Obamovy vlády, přičemž k řešení zbývá už málo času.

Senátor Cruz natahoval svou řeč čtením pohádkyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Délkou své parlamentní obstrukce, během níž v rámci „projevu“ četl před kolegy i pohádky pro své dvě dcery, jež sledovaly jeho řeč v přímém TV přenosu, obsadil Cruz v senátní historické tabulce čtvrté místo.

Rekordmanem v ní zůstává senátor Strom Thurmond. Ten v roce 1957 blokoval zákon o občanských právech celých 24 hodin a 18 minut.

Reforma nefunguje, ale v tomto orgánu sedí politici, kteří lidem nenaslouchají.
Ted Cruz

Cruz se nicméně v demokraty ovládaném Senátu pokoušel o nemožné: chtěl, aby zákon, podobně jako jeho sněmovní verze z pera většinových republikánů, odmítl financování zdravotní reformy prezidenta Baracka Obamy. Ta má platit již od 1. října, kdy v USA začíná i finanční rok 2014.

„Reforma nefunguje, ale v tomto orgánu sedí politici, kteří lidem nenaslouchají!“ bouřil Texasan Cruz, který je senátorem pouhých devět měsíců a sdílí radikální názor hnutí Čajových párty, že je třeba deficit rozpočtu drasticky snížit.

Pohrozil, že bude mluvit, „dokud bude moci stát na nohou“, a aby natáhl čas, probíral změť zcela nesouvisejících témat. Šestice jeho konzervativních kolegů mu občas pomohla obšírnými otázkami, během nichž si Cruz sice mohl oddechnout, ale podle pravidel nesměl opustit řečniště. „Dej prostor jen pro účel kladené otázky. Dávej pozor!“ varovala ho žlutá tabulka. Tato forma obstrukce má v zásadě neomezený časový prostor, pokud se Senát nedohodne jinak.

Až do víkendu?

„Konečnou“ pro Cruze bylo ale ve středu procedurální rozhodnutí stanovené už dříve na středeční odpoledne. Šlo v něm o to, zda a kdy Senát přistoupí k vlastnímu hlasování o financování vlády. V době uzávěrky bylo potřebných nejméně 60 hlasů zaručeno.

Foto: Jason Reed , Reuters

Senátor Ted Cruz

Jenže radikální Cruz se i tak k nevoli většiny jeho vlastních republikánů v Senátu stejně postaral o protažení celé věci až do víkendu. Po procedurálním rozhodnutí totiž může debata pokračovat ještě dalších 30 hodin.

Protože je jisté, že Senát – na rozdíl od Sněmovny – financování Obamovy reformy podpoří, zbude dolní komoře jen pondělí k vypracování nové podoby zákona, jenž opět poputuje ke schválení Senátem. Nestihne-li se to, bude vláda od půlnoci na úterý 1. října bez peněz.

„Cruz má zájem stát se celostátní postavou Republikánské strany, a padnou-li kostky domina správně, chce  v roce 2016 kandidovat na prezidenta,“ shrnul jeho řečnické extempore list The Washington Post.

Rekordmani obstrukce
1. Strom Thurmond 24 hodin 18 minut (1957)
2. Alfonse D’Amato 23 hodin 30 minut (1986)
3. Wayne Morse 22 hodin 26 minut (1953)
4. Ted Cruz přes 20 hodin (2013)
Zdroj: The Washington Post

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám