Hlavní obsah

Schwarzenegger má volební vítězství na dosah

Právo, Jiří Roškot (New York)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Kalifornský republikánský guvernér Arnold Schwarzenegger bude příští úterý obhajovat svůj úřad, a pokud se na poslední chvíli nevynoří nějaký skandál, měl by porazit demokratického oponenta Phila Angelidese. Potvrzují to průzkumy, v nichž nad Angelidesem, nynějším kalifornským ministrem financí, vede zhruba s dvacetiprocentním náskokem.

Článek

V převážně demokratické Kalifornii je to vcelku úspěch, ale ještě pozoruhodnější je, že guvernér během jednoho roku dokázal vytáhnout mimořádně nízké preference. Ty se pohybovaly kolem 37 procent, což nebylo o moc víc než popularita jeho předchůdce demokrata Graye Davise, odvolaného zvláštním referendem v říjnu 2003 kvůli astronomickému deficitu a energetické krizi.

Týž plebiscit naopak katapultoval do úřadu právě Schwarzeneggera - bývalého šampióna v kulturistice, hrdninu akčních filmů a jednoho z mála registrovaných republikánů mezi herci v Hollywoodu.

Už za prezidenta Bushe staršího vedl vládní komisi pro tělovýchovu a sport v letech 1990-93. Jako guvernér nejlidnatějšího státu USA pak jel před dvěma lety do Ohia pomoci nynějšímu šéfovi Bílého domu získat ke znovuzvolení rozhodující volitelské hlasy.

Důležité body mu však přesto vynáší odstup, který si od prezidenta drží nyní.

Liberál, nebo cynik?

Republikánské straně Schwarzenegger tak trochu vyčuhuje ze šablony a guvernéři budou velmi důležití v prezidentských volbách 2008, které - jak se očekává - budou nejdramatičtější za několik desetiletí. Je Schwarzenegger zakuklený demokrat, nebo prostě cynik, který si hraje na liberála, aby hlavně získal hlasy, a pak se z něj stane konzervativní republikán? lámou si hlavu politilogové.

Na jedné straně se snaží dluhopisy a restriktivním hospodařením sanovat rozvrácené státní finance a loni vetoval i zákon povolující manželství mezi homosexuály, na druhé po loňské kolizi se silnými odbory zdravotníků, policistů a hasičů ustoupil od snižování penzí. Úplně se pak rozešel s Bílým domem, když schválil velké částky na programy k omezování emisí skleníkových plynů a dopisem Bushovi vyčetl, že pro životní prostředí dělá málo.

Schwarzenegger si od Bushe udržuje odstup

Podpořil také širší výzkum lidských kmenových buněk, v televizi odmítl srovnávání s prezidentem a prohlásil, že USA by měly co nejrychleji odejít z Iráku. Počiny, které odpovídají zdravému rozumu, si získal sympatie nejpočetnější skupiny obyvatel politického středu. Guvernér, který má za manželku neteř někdejšího demokratického prezidenta Johna F. Kennedyho Marii Shriverovou, nemá problém mluvit s demokraty, a ani mu nic jiného nezbývá.

Tamní parlament demokraté totiž tradičně ovládají a guvernér s nimi musí vyjít. Pokud v úterý vyhraje, povede Kalifornii do prvního pondělí v lednu 2011 a pak za sebou takříkajíc zavře dveře, protože podle ústavy státu už třetí období sloužit nemůže. Přes svoji popularitu ovšem nemůže dosáhnout postu prezidenta USA, protože jako rakouský imigrant, který do Ameriky přišel v roce 1968, nesplňuje ústavní podmínku být rodilým Američanem, což například neplatí pro senátory či poslance Sněmovny reprezentantů.

Naopak floridský guvernér Jeb Bush, jenž odejde z funkce už napřesrok, je pokládán za muže, který by případně mohl v Oválné pracovně vystřídat svého staršího prezidentského bratra, on ale až dosud odmítá, že by to za dva roky mohl zkusit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám