Hlavní obsah

Sandy má přes 100 obětí. Některé seškvařilo vysoké napětí, jiné pohřbily stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi pěti desítkami obětí bouře Sandy ve Spojených státech jsou senioři, mladí lidé i děti. Živel se jim stal osudným, když se snažili zachránit své blízké, ale také, když se svým životem hazardovali a například se snažili scénu fotit.

Foto: Andrew Kell, Reuters

Následky bouře v Sandy Beach v New Yorku

Článek

Osmadvacetiletý policista Artur Kasprzak zemřel ve svém domě v newyorské čtvrti Staten Island. Když bouře udeřila, stěhoval své blízké, včetně patnáctiměsíčního dítěte, na půdu. Naposledy se vydal do přízemí pro svého otce, ale už se nevrátil, protože prostory rychle zaplavila voda.

„Šel do sklepa, a v tom tam začala téct voda. Přimáčklo ho to k oknu. Vody přibývalo a přibývalo. Bylo to jako ve filmu. Lidé si myslí, že něco takového se nemůže stát, ale stalo se to,“ popsala Kasprzakova sestra Marta.

Přivolaní záchranáři nemohli hned zasáhnout, protože ve vodě byl elektrický proud.

Foto: MTA/Patrick Cashin/Handout , Reuters

Zaplavená stanice newyorského metra

To třiadvacetileté Lauren Abrahamové z Queensu se vymstila touha pořídit fotografie bouře. Když před svým domem fotila s telefonem, šlápla na stržený kabel elektrického napětí a na místě zemřela.

„Byla na drátech pod proudem, které ji seškvařily,“ popsal pro server NY Daily News soused mladé ženy, jenž nešťastnou událost z pondělní noci viděl ze svého okna. „Nemohla se hnout, neměla žádnou šanci,“ dodal. Jiný soused uvedl, že Abrahamovou před pohybem na ulici varoval: „Řekl jsem jí, že je to nebezpečné. Všude byly dráty.“

Záchranáři se k tělu nešťastnice nemohli téměř dvě hodiny přiblížit, protože od kabelů létaly jiskry. „Její tělo hořelo. Bylo to děsné,“ popsala svědkyně.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Lidé na provizorním tržišti v New Yorku nakupují potraviny.

Jinde se lidem v ulicích staly osudnými padající stromy. Zemřela takto dvojice kamarádů Jessie Streichová-Kestová (24 let) a Jacob Vogelman (23 roků). Pár venčil psa. Jejich těla pod kmeny stromů v parku Ditmas v Brooklynu našli záchranáři až v úterý ráno.

Mezi oběťmi Sandy jsou i děti

V Tottenvillu v části Staten Island zemřela 13letá Angela Dreschová. Dům její rodiny vzala voda. „Chtěli zůstat. Snažili jsme se je přesvědčit, aby odešli,“ uvedl soused John Alleva. Angelina matka je v kritickém stavu, její otec je nezvěstný.

Záchranáři pátrají také po dvou bratrech ve věku dva a čtyři roky. Šance, že přežili, je ale po více než dni, kdy jsou k nenalezení, mizivá. Matka malého Connora a Brandona ztratila, když její auto na Staten Islandu smetla vlna. „Uvízla tam. Dostala děti ze zadního prostoru auta, ale pak je ztratila,“ popsal svědek.

Foto: ČTK/AP

V Breezy Point v newyorském Queensu shořelo padesát domů.

Na Manhattanu se zase stal osudným 75leté ženě výpadek proudu. Herminia St. Johnová byla závislá na dýchacím přístroji, který jí při výpadku vypověděl službu. Selhal také záložní zdroj a ženina rodina nebyla schopna sehnat pomoc dostatečně rychle. „Požádala mě, abych ji natočila k oknu, a pak už nebyla,“ řekla dcera Elsa.

Bouře Sandy si v USA vyžádala pět desítek obětí, celkem ale po ní v oblasti od Karibiku po Kanadu zůstalo přes sto mrtvých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám