Hlavní obsah

Spisovatele Salmana Rushdieho pobodal útočník do krku na pódiu

– New York • Aktualizováno

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie byl v pátek napaden na pódiu při vystoupení ve městě Chautauqua ve státě New York. Kvůli své tvorbě léta dostával výhrůžky smrtí. Útočník, který ho pobodal do krku, skončil ve vazbě. Spisovatel byl transportován vrtulníkem do místní nemocnice.

Foto: Joshua Goodman, ČTK/AP

Salmanu Rushdiemu je poskytována první pomoc poté, co na něj zaútočil neznámý muž.

Článek

Rushdieho přednáška se konala v ​​Chautauqua Institution. Ve chvíli, kdy zaznělo jméno spisovatele, vtrhl na pódium muž a začal spisovatele bodat, informoval reportér agentury AP, který byl na místě.

Spisovatel padl na zem, kde mu okamžitě poskytli pomoc. Krátce po útoku Rushdieho obklopila skupinka lidí, kteří mu drželi nohy nahoře. Většina šokovaného publika byla evakuována.

Foto: Joshua Goodman, ČTK/AP

Místo, kde měl spisovatel Salman Rushdie přednášet a kde ho útočník napadl.

Vzápětí byl útočník zadržen. Skončil v policejní vazbě.

Původně nebylo jasné, zda šlo o útok pěstí, nebo nožem, ale na na křesle, kde měl spisovatel sedět, a na stěně za ním jsou vidět cákance krve. Snímky zveřejnil bulvární list The New York Post.

Foto: Joshua Goodman, ČTK/AP

Stěna a pohovka potřísněné krví poté, co napadl neznámý muž spisovatele Salmana Rushdieho.

Rushdie čelí hněvu muslimů za svůj čtvrtý román Satanské verše (1988), který popisuje rozdílnost západní a islámské kultury. Tehdejší nejvyšší duchovní vůdce Íránu ájatolláh Rúholláh Chomejní vydal v roce 1989 tzv. fatvu, která jej odsuzuje k smrti za urážky Koránu a proroka Mohammeda. Platnost a neodvolatelnost fatvy potvrdil před třemi lety i Chomejního nástupce ájatolláh Chamení.

Odměna vypsaná za Rushdieho zabití už dosahuje téměř čtyř milionů dolarů (95 mil. korun). Zavražděn už byl například překladatel jeho díla do japonštiny, italský překladatel a norský vydavatel byli zraněni.

Západní státy kvůli fatvě s Íránem přerušily diplomatické styky.

Rushdieho romány dostaly řadu literárních ocenění, například za Děti půlnoci získal v roce 2008 prestižní Man Bookerovu cenu. V roce 2012 vydal memoárovou knihu Joseph Anton: Vzpomínky (2012), v níž vzpomíná i na Václava Havla, který jej podporoval. Do češtiny byla přeložena většina jeho děl, včetně kontroverzních Satanských veršů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám