Hlavní obsah

Rumunští Maďaři si v OSN stěžují na národnostní útlak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Tři organizace napojené na Demokratický svaz Maďarů v Rumunsku (UDMR) odeslaly do ženevského sídla OSN zprávu o údajném porušování občanských práv rumunských Maďarů. Zpráva, kterou má tento týden projednávat výbor OSN pro odstranění rasové diskriminace, podle pondělního vydání bukurešťského listu Adevarul obsahuje požadavek maďarské územní autonomie.

Foto: Profimedia.cz

Dokument nazvaný "Diskriminace Maďarů v Rumunsku" má výbor OSN projednat souběžně s oficiální zprávou rumunské vlády.

Článek

Dokument nazvaný "Diskriminace Maďarů v Rumunsku" má výbor OSN projednat souběžně s oficiální zprávou rumunské vlády o situaci národnostních menšin v zemi. Podle "stínové" zprávy rumunských Maďarů jsou příslušníci této menšiny v Rumunsku považováni za druhořadé občany, a přestože v některých regionech podíl maďarské populace překračuje 80 procent, zastoupení Maďarů v místních samosprávách nebývá vyšší než 20 procent.

Zpráva si rovněž stěžuje na "ekonomickou diskriminaci" oblastí osídlených maďarskou menšinou. V poslední době jsou podle autorů zprávy Maďaři v Rumunsku terčem verbálních i fyzických útoků, které rumunská policie netrestá.

Rumunští Maďaři požadují, aby v souladu s evropským zákonodárstvím rumunská vláda přiznala území osídlenému maďarskou menšinou zvláštní status. "Půldruhého miliónu rumunských Maďarů se nevzdá své národní identity ani své vlasti," uvádí se v dokumentu.

Rumunský europoslanec László Tökés nedávno v rumunském tisku uvedl, že v některých sedmihradských regionech v Rumunsku v oslabené podobě pokračuje proces "změny etnického složení obyvatelstva", který zahájil někdejší komunistický režim. Obzvláště se to podle něj dotýká maďarské menšiny ve středorumunské župě Covasna.

V asi dvaadvacetimilionovém Rumunsku tvoří etničtí Maďaři osm procent, což z nich dělá největší národnostní menšinu v Evropě.

Reklama

Výběr článků

Načítám