Hlavní obsah

Řediteli Apple transplantovali játra kvůli rakovině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Ředitel počítačové firmy Apple Steve Jobs se před dvěma měsíci podrobil náročné transplantaci jater. Uvedl to v pátek list Wall Street Journal, podle něhož zpráva o operaci potvrzuje lednové spekulace, že jeho zdravotní stav je vážný. Jobsovi v roce 2004 odoperovali nádor ze slinivky a v lednu byl hospitalizován.

Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs

Článek

V memphiské Metodistické univerzitní nemocnici, která ve městě jako jediná provádí transplantace jater dospělým pacientům, však Jobsovo jméno nevedou, tvrdí CNN. To však nevylučuje, že se tam šéf Apple operaci podrobil, protože mohl použít jiného jména.

Transplantace jater, která obvykle trvá pět až šest hodin, je u lidí s nádory na žlázách s vnitřní sekrecí považovaná za kontroverzní. Játra jsou vzácná a účinnost této transplantace jako efektivní metody léčby lidí s tímto druhem zhoubných nádorů nebyla prokázána, řekl specialista na operace slinivky z Washingtonovy university v St. Louis William Hawkins.

Podle něj nemoci, jejichž nádory metastázovaly, mohou žít bez dalšího léčení deset let a a tak je obtížné říci, jak může tato forma léčení pomoci.

Podle něj nemoci, jejichž nádory metastázovaly, mohou žít bez dalšího léčení deset let a a tak je obtížné říci, jak může tato forma léčení pomoci.

Jestliže rakovina zasáhla Jobsova játra, operace by mohla znamenat, že se neobjevily metastázy v dalších orgánech, protože se obvykle neprovádějí transplantace jater pacientům s rakovinou jater, která metastázovala dále.

Apple stále tvrdí, že počítá s tím, že se Jobs do práce vrátí na konci června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám