Hlavní obsah

Raketoplán Discovery se vydal na poslední cestu do muzea

Novinky, rei
Miami

Americký raketoplán Discovery se v úterý naposledy vznesl do vzduchu, aby zaparkoval ve své konečné destinaci, Smithsonovském leteckém muzeu v Chantilly ve státě Virginie. Vlajková loď flotily raketoplánů se naposledy vrátila z vesmírné mise loni v březnu. Z provozu byly po dokončení Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) vyřazeny i zbylé dva raketoplány Atlantis a Endeavour.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketoplán Discovery se vydal na poslední cestu. Do muzea ho přepravilo letadloVideo: Reuters

 
Článek

„Tohle je velmi emotivní, silný, hořkosladký moment,“ citovala agentura Reuters astronauta Mika Mullana, účastníka tří expedic Discovery sledujícího poslední vzlétnutí Discovery na upraveném Boeingu 747 z Kennedyho vesmírné střediska na Floridě

„Je to smutná podívaná,“ potvrdila astronautka Nicole Stottová, která byla součástí poslední vesmírné expedice raketoplánu. „Díváte se na to a nemůžete nebýt ohromeni. A v tom je teď moje naděje, že pokaždé, když se na tento raketoplán někdo podívá, pocítí, že tohle můžeme dokázat, když se snažíme,“ dodala.

Discovery na poslední cestě před přistáním zakroužil nad metropolí Washingtonem.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Discovery letí nad Kapitolem

Raketoplány dolétaly loni po dokončení ISS, projektu za sto miliard dolarů, na němž se podílelo 15 zemí. Spojené státy nyní plánují novou generaci vesmírných strojů, které by astronauty dopravily až za orbit stanice nacházející se ve výšce 384 kilometrů.

Foto: Pierre Ducharme, Reuters

Raketoplán Discovery na speciálně upraveném Boeingu 747 na cestě do Virginie

Discovery, který poprvé letěl do vesmíru v srpnu 1984, v muzeu v Chantilly nahradí vesmírnou loď Enterprise, která se ještě tento měsíc přesune do muzea v New Yorku.

Rovněž dva zbylé raketoplány Endeavour a Atlantis budou k dispozici veřejnosti, a to návštěvníkům muzea při Kennedyho středisku a vědního muza v Los Angeles.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám