Hlavní obsah

Raketoplán Atlantis přistál u ISS

Americký raketoplán Atlantis úspěšně přistál u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Posádka stanice během přistávacího manévru na pokyn Americké vesmírné a letecké agentury (NASA) pořizovala množství snímků, informovala agentura AP.

Článek

Raketoplán při závěrečném přibližování ke stanici provedl obrat, takže osazenstvo ISS mohlo pořídit na 400 snímků povrchu stroje ze všech stran kvůli plánovaným kontrolám. Přistávací manévr trval hodinu a nakonec raketoplán zakotvil u stanice ve výšce 354 kilometry nad Jižním Pacifikem.

Astronauti chtěli už v sobotu provést kontrolu lodi, ale zabránil jim v tom zaseknutý kabel. Ten se budou snažit uvolnit při výstupech do vesmírného prostoru v následujícím týdnu.

Posádku čeká i kontrola ochranného keramického obkladu raketoplánu kvůli zjištění, zda nebyl při startu poškozen. Jeho porušení by mohlo zkomplikovat průchod atmosférou při jeho návratu.

Šestičlenná posádka stráví na ISS týden. Čeká ji instalace nového ruského modulu se spojovacím uzlem pro připojení ruských raket Progress a Sojuz a výměna baterií. Do kosmického prostoru by se měli kosmonauti vydat třikrát, poprvé v pondělí.

Jde o poslední let Atlantisu na vesmírnou stanici, kam dopravil také řadu náhradních dílů, ale i další zavazadla, zejména počítače a potraviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám