Hlavní obsah

Prvomájové protesty v USA změnila krize, přebírá je hnutí Occupy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Prvomájové protesty v USA změnilo hnutí Occupy. Spolupodílelo se na průvodech ve velkých městech, jako byl New York, Los Angeles a San Francisko. Ještě více odsunulo do pozadí téma deportací ilegálních imigrantů, uvedla televize ABC, která proměnu popsala.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Prvomájové protesty v USA změnila krize, přebírá je hnutí OccupyVideo: Reuters

 
Článek

V polovině prvního desetiletí prvomájovým protestům pořádaným americkými odborovými svazy dominovalo vedle tématu zlepšení pracovních podmínek ještě téma ilegální imigrace. Demonstranti v průvodech požadovali ukončení deportací. Se sílící krizí ale toto téma začalo být odsunováno na vedlejší kolej a klíčové začaly být otázky ekonomické, i když je stále aktuální. V USA žije odhadem 11 miliónů ilegálních imigrantů.

Foto: Josh Edelsohn, Reuters

Demonstrant v Oaklandu na 1. máje rozbíjí skateboardem výlohu banky.

Přitom situace ilegálních imigrantů je stále složitá a může se ještě zhoršit, pokud americký Nejvyšší soud schválí tvrdý postup proti nim v Arizoně. I tak za Obamy počet deportací vzrostl o třetinu na 400 000 ročně.

Foto: Lee Celano , Reuters

Demonstranti z hnutí Occupy v New Yorku na 1. máje

Letos ale součástí protestů byly i útoky na banky, jako v Oaklandu, kde se pokusili demonstranti vyrazit výlohu jedné z nich. I v New Yorku dominovaly protestům výhrady vůči finančním institucím. Tam také oslavovali demonstranti návrat do parku Zuccotti, který loni okupovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám