Hlavní obsah

Protesty proti rasismu pokračovaly v New Yorku i Kalifornii

Ve Washingtonu, New Yorku, Atlantě, San Francisku a dalších amerických městech neutichly manifestace proti rasismu a policejní brutalitě, které spustila smrt černocha George Floyda při zatýkání v Minneapolisu. Světová média hlásila poklidné pochody bez výraznějších konfrontací s policií, řada velkých měst v posledních dnech po ochladnutí atmosféry kolem protestů zrušila noční zákazy vycházení.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Protestující v americkém Seattlu

Článek

V neděli tak učinil mimo jiných starosta New Yorku Bill de Blasio. Ve městě se odpoledne konala shromáždění na různých místech, tisíce lidí se podle agentury AP vydaly na pochod napříč Manhattanem.

Protesty vyvolané Floydovou smrtí trvají ve Spojených státech už skoro dva týdny a podle pozorovatelů je nyní u organizátorů patrná snaha přetavit počáteční rozhořčení lidí ve stabilní úsilí o systémové změny. Víkendové akce nepřinesly zdaleka tolik vypjatých okamžiků jako ty z předchozího týdne a podle agentury Reuters bylo možné v mnoha případech mluvit o takřka slavnostní náladě.

Zároveň ale přetrvávají obavy z toho, že pokračující protesty přispějí k šíření koronaviru. Podle guvernéra státu New York Andrewa Cuoma by lidé po účasti na manifestaci měli počítat s tím, že byli nákaze vystaveni. „Nechte se otestovat. Nechte se otestovat,” vzkazoval v neděli. Dodal, že newyorské úřady zřídí 15 testovacích center určených pro účastníky protestů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám