Hlavní obsah

V Austinu se při demonstracích proti rasismu střílelo, zemřel jeden člověk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dav čítající zhruba dva tisíce lidí v sobotu prošel americkým městem Seattle ve státu Washington. Protest proti rasismu a zejména proti přítomnosti federálních agentů označila agentura Reuters za největší demonstraci hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) za poslední týdny. Menší protesty se konaly také v Austinu, kde při střelbě přišla o život jedna osoba.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Demonstranti podpálili budovu v Seattlu a policie zasáhla slzným plynem.

Článek

Při protestech v Seattlu někteří demonstranti rozbíjeli okna a podpálili budoucí nápravně výchovný ústav pro mladistvé. Policie nasadila slzný plyn a zábleskové granáty, aby dav rozehnala. Tři muži zákona byli raněni, jeden z nich musel být hospitalizován, a 25 demonstrantů bylo zatčeno.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

V Austinu se na pochod vydala asi stovka protestujících. Zdejší protesty narušila střelba, při které přišla o život jedna osoba. Podle záběrů zveřejněných na Facebooku při pochodu zaznělo několik výstřelů. Místní policie a zdravotnická služba pak na Twitteru uvedla, že při střelbě zahynul jeden člověk, nikdo další nebyl zraněn.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Podle prvních zpráv pachatel zastřelil osobu ve svém autě. Podezřelý byl zatčen, uvedla policie. Žádné další informace neposkytla s tím, že vyšetřování je na počátku.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

V Louisville v Kentucky se v sobotu sešla skupina silně ozbrojených černošských demonstrantů, kteří požadovali spravedlnost pro Breonnu Taylorovou, černošku zabitou v březnu policisty, kteří vtrhli do jejího bytu. Policisté se snažili několik desítek demonstrantů s poloautomatickými zbraněmi a brokovnicemi oddělit od menší ozbrojené skupiny jejich odpůrců.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Původním impulsem neutuchající vlny protestů byla květnová smrt neozbrojeného černocha George Floyda při zatýkání v Minneapolisu, nově ale účastníky sjednocuje nesouhlas s nasazováním federálních složek.

Na síle nabývají zejména demonstrace v Portlandu, nejlidnatějším městě státu Oregon, kde protesty trvají už skoro dva měsíce. Ministerstvo pro vnitřní bezpečnost sem před třemi týdny vyslalo federální složky.

Během protestu v Seattlu se objevil například transparent „Federální agenti běžte domů” a lidé skandovali mimo jiné „Bez spravedlnosti není smíru”. Michaud Savage, který se demonstrace zúčastnil, uvedl, že protest vyjadřuje nespokojenost s místními úřady a s nasazením federálních agentů v Portlandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám