Hlavní obsah

Prezidentské volby by se mohly odložit, naznačil Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek naznačil, že by se mohl kvůli epidemii koronaviru pokusit prosadit odložení listopadových prezidentských voleb, v nichž bude o obhájení mandátu bojovat s demokratickým kandidátem Joem Bidenem. Na to by ale potřeboval většinu v Kongresu, kterou nemá.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„S univerzálně pojatým korespondenčním hlasováním by šlo o nejvíce nepřesné a podvodné volby v historii. Šlo by o obrovskou ostudu pro Spojené státy. Odložit volby, dokud lidé nebudou moci řádně a bezpečně volit?” napsal šéf Bílého domu na Twitteru.

Trump korespondenční hlasování kritizuje dlouhodobě. Podle agentury Reuters teď bez dalšího vysvětlení poznamenal, že korespondenční hlasování může být zneužito k volebním podvodům. Důkazy ale nepředložil. V historii amerických voleb se ani žádný případ masivního zneužití korespondenčního hlasování nevyskytl.

K tomu, aby mohl prosadit odložení prezidentských voleb, by prezident potřeboval změnit federální zákon, k čemuž ale nemá potřebnou většinu v zákonodárném sboru.

Podle CNN Trump svou zmínkou o možném odkladu voleb posílil obavy, že se pokusí nějakým způsobem obejít hlasování. V předvolebních průzkumech před ním Biden vede už s dvojciferným náskokem.

V posledním průzkumu zadaném televizí ABC News a listem Washington Post má bývalý viceprezident navrch dokonce o 15 procentních bodů. Toto číslo se ale týká podpory mezi registrovanými voliči, u "pravděpodobných voličů" byl rozdíl o pět bodů nižší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám